trykkskrift

Artikkelstart

Det vi kaller trykkskrift er, i motsetning til håndskrift, skrift som er formet og fremstilt industrielt til bruk i publisering av tekst, enten som trykk på papir eller liknende, eller presentert på digitale medier som dataskjermer og TV-skjermer. I praksis dreier det seg i begge tilfeller om skrift som er digitalisert for videre bearbeiding og formidling gjennom digitale verktøy og medier.

Betegnelsen «trykkskrift» skriver seg fra den lange perioden da trykking var det dominerende mediet for publisering av tekst, og skrift og bokstaver ble skåret i stål og støpt i bly for trykking i boktrykk (høytrykk), men også senere fremstilt gjennom fotografiske prosesser for trykking i offset. I dagens medieteknologiske virkelighet ville digitalskrift eller liknende kanskje vært en mer passende betegnelse. Også skrift som ender som trykk på papir er digitalisert for å kunne bearbeides i digitale typografiske verktøy.

Trykkskrift/digitalskrift blir nå fremstilt ved hjelp av digitale spesialverktøy og lastet ned over nett og installert på brukernes datamaskiner som digitale fonter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg