typografiske verktøy

Typografiske verktøy brukes for å utforme og skape bokstaver, å lagre typografi, sette tekst og utforme grensesnitt eller for å reprodusere og distrubuere tekst manuelt eller digitalt.

Verktøy for å skape bokstaver

For å utforme digitale skriftsnitt må man bruke programvare til fontdesign, der man kan designe nye fonter eller bearbeide eksisterende typesnitt.

Verktøy som brukes for å skape utkast til nye bokstavformer kan være blyant, kulepenn eller filtpenn, mens verktøy for å produsere grafiske trykk kan være fettstift, skrivekritt, penn, pensel eller stemjern, huljern eller gravstikkel.

For å utvikle en sats av bly bruker man verktøy for å skjære ut et stempel i metall som i sin tur former matrisen som man støper skrifttypen i.

Verktøy for å lagre typografi

Nå finnes det store skriftforhandlere hvor kundene kan kjøpe og laste ned digitale fonter over internett. Typografiske lagringsverktøy kan være databaseprogrammer som lagrer og frembringer digital typografi.

Fysiske bokstaver kan være i metall, tre og som plastfolie. Da skrift ble reprodusert med fotosats var det gjerne egne bedrifter som gjorde sats klart for trykk. Med fotosats lagres typografi på film og med boktrykk (med blysats) lagres hele fontfamilier med individuelle blybokstaver.

Tidligere var blysats normen, og alle trykkerier og store aviser hadde lagret all den skriften de trengte for det de skulle trykke. Skriftstøperier kunne levere nye typefamiler og komplettere utslitte typesnitt.

Verktøy for å sette tekst

Programmering og programvare gjør det mulig å skape typografiske grensesnitt for web, mobiltelefon, e-bøker, video og fjernsyn. For å sette tekst og utforme brukergrensesnitt som egner seg for trykk finnes det en rekke programvarer for ombrekking.

Verktøy for å reprodusere typografi

En digital fil (med de typografiske fontene lagt ved) kan printes direkte på papir og en rekke andre materialer. Digital typografi blir også gjengitt på skjermer tilknyttet digitale enheter. Webfonter kan gjengis i html-dokumenter og på mobil, apper og digital skilting.

Ved trykkemetoden offset overføres den digitale filen til en trykkplate. Foto-basert typografi blir overført til foto-kopier som igjen blir overført til offset-trykkplater. Ved boktrykk blir fysiske bokstaver montert på en trykkform.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg