Font, skrifttype eller tegnsett; komplett familie eller sett av tegn med en egen stil, f.eks. Garamond eller Times. Innen hver enkelt font kan skriften varieres i størrelse (regnes i antall punkter) og tykkelse (halvfet eller fet), men også til en viss grad i form (kursiv).

Font betegnet opprinnelig et fullt sett med bokstaver, tall og tegn i et bestemt snitt og i en bestemt størrelse (f.eks. 10 punkt Times kursiv). Ordet stammer fra blyteknologien og har utgangspunkt i ordet fount som betyr «støpning». En slik font inneholdt mellom 90 og 130 forskjellige tegn.

Med digitalteknologien ble betydningen mer utvidet og uklar fordi skriften kunne skaleres opp og ned nærmest trinnløst, og kunne gjerne bli brukt om en hel skriftsort (f.eks. Times kursiv) i alle størrelser eller en hel skriftfamilie (f.eks. Garamond) med flere sorter.

Ordet holder i dag på å erstatte flere skriftrelaterte ord i norsk grafisk fagspråk, som skrift, skriftfamilie, skriftsnitt osv. Mer korrekt og presist ville det kanskje være å reservere ordet «font» til skriftens dataformat, dvs. den datastrukturen som ligger lagret på datamaskinen, og som lastes ned fra nettet, og benytte ordet «skrift» om selve designet eller den visuelle formen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.