Font er et ord som er knyttet til typografisk skrift eller skrifttype som både faglig og i hverdagstale brukes litt ukritisk om flere litt ulike begreper – skrift, skriftsnitt, skrifttype, skriftfamilie og lignende. 

Betegnelsen stammer fra typografisk blyteknologi og har utgangspunkt i det engelske ordet fount som betyr «støpning». Ordet betegnet opprinnelig kun ett komplett sett med bokstaver, tall og tegn i ett bestemt snitt (for eksempel kursiv) av en skriftfamilie (for eksempel Times New Roman) og i én bestemt størrelse (for eksempel 10 punkt). En font kunne inneholde mellom 90 og 130 forskjellige tegn, avhengig av utvalget av spesialtegn.

Digitalteknologien gjorde at skriften kunne manipuleres elektronisk og skaleres opp og ned nærmest trinnløst. Dermed ble betydningen utvannet fordi skillet både mellom størrelser og mellom snitt ble uklar, og ordet kunne gjerne bli brukt om et helt snitt (som Times kursiv) i alle størrelser eller en hel skriftfamilie (som Garamond) med flere ulike snitt.

Ordet holder nå på å erstatte flere skriftrelaterte ord i norsk grafisk fagspråk. Mer ryddig og presist ville det være å reservere ordet «font» til skriftens dataformat, det vil si den datafilen som ligger lagret på datamaskinen, og som lastes ned fra nettet, og benytte ordet «skrift» om selve designet eller den visuelle formen, noe som ville være i tråd med den opprinnelige betydningen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.