Ved analog teknikk lages en elektronisk kopi av et fysisk forløp. Dette skjer som kontinuerlige signaler i en elektronisk krets eller et mekanisk system. Dette til forskjell fra digitale systemer, der størrelsene stykkes opp i diskrete biter som behandles sekvensielt og ikke kontinuerlig.

Faktaboks

Uttale
-lˈåg
Etymologi
av gresk ‘som stemmer med de rette forhold’, ‘tilsvarende’.

Forskjellen på analog og digital teknikk lar seg i praksis godt illustrere om vi sammenligner et analogt og et digitalt amperemeter: Den analoge utgaven har et følsomt system med roterende spole og en viser som formidler måleverdien. Dette systemet er følsomt for ytre påvirkning i form av bevegelser, ytre magnetfelt, plassering, temperatur og liknende. I den digitale utgaven av amperemeteret digitaliseres måleverdien på inngangen og behandles deretter matematisk uten at ytre forhold har noen innvirkning. Måleverdien kan ganske enkelt tas ut som middelverdi, effektivverdi, toppverdi, frekvens eller liknende., noe som vil være vanskeligere å få til i et analogt instrument.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg