Bodø fyr

Bodø fyr på Nyholmen
Bodø fyr på Nyholmen

Artikkelstart

Bodø fyr var en fyrstasjon på Nyholmen i Bodø kommune, i Nordland. Den ble opprettet som ledfyr og havnefyr i 1875, og nedlagt i 1907.

  • Tårnets høyde: 9,7 meter
  • Lyshøyde over høyvann var: 18,2 meter.
  • Lysvidde var: 12 nautiske mil.

Navnet

Fyrstasjonen har navn etter byen Bodø.

Historikk

Fyrstasjonen på Nyholmen ble opprettet for å markere innseilingen til havna og den indre leia forbi byen. Den ble anlagt som familiefyr, det vil si at fyrvokteren og hans familie hadde bosted på stasjonen. Fyrvokterboligen ble bygget i naturstein til forskjell fra de fleste fyrvokterboliger på denne tiden som ble bygget i tre. Det halvannet etasjes høye bolighuset ble i tillegg foret med tegl. Det 6. ordens fyrlyset ble plassert i et lavt tårn på sørøstre hjørne. Å bygge på denne måten ble så kostbart at budsjettet ble sterkt overskredet. Dermed ble det ikke penger til uthus. Det måtte isteden den første fyrvokteren bekoste selv og fikk først pengene tilbake i 1880.

I 1896 ble det montert et sterkere 4. ordens fyrlys i lyktehuset. Fyrstasjonen ble nedlagt i 1907 fordi det ble bygget en stor molo i havna på utsiden og innseilingen dermed ble forandret. Fyrlyset ble erstattet av fire fyrlykter i Bodø havn.

Fyrvokterboligen ble brukt som bolig fram til 1963, men så ble den stående tom noen år. Bygningene ble i 1972 solgt til Bodø havnevesen og fyrstasjonen ble fredet i 1999. Siden Bodø fyrstasjon etter hvert ble den eldste gjenværende fyrstasjonen i Bodø kommune fattet Fortidsminneforeningen i Nordland interesse for husene. Foreningens medlemmer begynte å restaurere fyrvokterboligen i 1985, og overtok eiendommen i 1987. Huset blir i dag brukt som møte- og selskapslokaler.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bjørkhaug og Poulsson (1986). Norges fyr, bind 2. Grøndahl & Søn forlag AS
  • Lauritzen, Per Roger (2019). Norske fyrstasjoner. Kystverkmusea.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg