Faktaboks

Jusepe de Ribera
kalt Lo Spagnoletto
Uttale
ribˈera
Født
1590
Død
1652
Levetid - kommentar
omtrentlig fødselsår
Pietá, 1633
Av .

Jusepe de Ribera var en spansk maler og kobberstikker. Han var elev av Francisco Ribalta i Valencia, studerte senere i Italia, hvor han ble påvirket av Correggio og venetianernes verker. Han kan muligens ha vært Caravaggios elev.

I 1616 slo Ribera seg ned i Napoli og ble sentralfiguren i denne byens malerskole. Hans hovedverk i Napoli er dekorasjonene i kartusianerklosterets kirke (1638–1651). Ribera hadde en dragning mot det brutale og grufulle, slik man ser det i mange av hans martyrscener: Bartolomeus' martyrium (1630, Prado, Madrid) og St. Andreas' martyrium (1628, Budapest).

Frem til 1635 er koloritten mørk og varm med de karakteristiske røde innslag, senere ble den lysere, sølvgrålig med mildnet lyskontrast. Blant hans betydeligste arbeider er Gravlegning (Louvre), St. Sebastian (Berlin) og en rekke oldinghoder i Pradomuseet (Madrid).

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Jusepe de Ribera

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg