Romerbrevet

Artikkelstart

Romerbrevet er en av tekstene i Det nye testamentet. Det er et av de utvilsomt ekte Paulusbrevene, og regnes som det viktigste. Romerbrevet er antagelig skrevet i Korint cirka år 58 til de kristne i Roma.

Innhold

Paulus vil besøke de kristne i Roma på vei til Spania (Romerbrevet kapittel 15, vers 22–24). Men først skal han til Jerusalem, og han trenger også deres støtte og forbønn i den anledning (kapittel 15, vers 25–32). Kanskje er det Paulus' behov for klarhet før møtet med dette jødiske maktsentrum som preger Romerbrevets tematikk og argumentasjon. Han ønsker å vise hvordan den Gud, som valgte seg ut Israel og gav dem loven, nå ved troen rettferdiggjør alle, både jøder og ikke-jøder. Brevets tema angis i kapittel 1, vers 16–17.

Kapitlene 9–11 gir en dristig frelseshistorisk skisse, der Paulus prøver å forklare Israels rolle i Guds frelseplan. Romerbrevet er også en systematisk anlagt fremstilling av Paulus' teologiske posisjon. Det har hatt avgjørende betydning for senere kristen teologi, ikke minst hos Augustin og Martin Luther. På 1900-tallet er Karl Barth et godt eksempel.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg