Romerbrevet er en av tekstene i Det nye testamentet. Det er et av de utvilsomt ekte Paulusbrevene, og regnes som det viktigste. Romerbrevet er antagelig skrevet i Korint cirka år 58 til de kristne i Roma.

Paulus vil besøke de kristne i Roma på vei til Spania (Romerbrevet kapittel 15, vers 22–24). Men først skal han til Jerusalem, og han trenger også deres støtte og forbønn i den anledning (kapittel 15, vers 25–32). Kanskje er det Paulus' behov for klarhet før møtet med dette jødiske maktsentrum som preger Romerbrevets tematikk og argumentasjon. Han ønsker å vise hvordan den Gud, som valgte seg ut Israel og gav dem loven, nå ved troen rettferdiggjør alle, både jøder og ikke-jøder. Brevets tema angis i 1,16–17.

Kapitlene 9–11 gir en dristig frelseshistorisk skisse, der Paulus prøver å forklare Israels rolle i Guds frelseplan. Romerbrevet er også en systematisk anlagt fremstilling av Paulus' teologiske posisjon. Det har hatt avgjørende betydning for senere kristen teologi, ikke minst hos Augustin og Martin Luther. På 1900-tallet er Karl Barth et godt eksempel.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.