Dypfrysing, konserveringsteknikk som går ut på å hurtig avkjøle et produkt for oppbevaring ved lav temperatur, fra ca. −18 til −35 °C. Begrepet er lite konsist, og det foreligger ingen standard for de krav til frysehastighet eller lagringstemperatur som stilles for betegnelsen dypfrysing.

Dypfrysing anvendes for en rekke varer som ellers ville ha sterkt begrenset holdbarhet og/eller som ved andre oppbevaringsmåter ville undergå uønskede forandringer eller forringelse; bl.a. på det medisinske område (for veterinærmedisin, se inseminasjon, kunstig), i næringsmiddelindustrien og i private husholdninger.

Grunnlaget for konservering av lettbedervelige matvarer ved frysing er at bakterieutviklingen stanser helt ved temperatur under ca. −10 °C, mens enzymvirksomhet og oksidasjon av fett (harskning) går langsommere jo lavere temperaturen er. Uttørringen under lagringen avtar når temperaturen senkes, og den mulige lagringstid øker. Kvalitetstapet for varene reduseres mer, jo lavere man holder lagertemperaturen (se fig.). Kravene har vært stadig stigende, og i dag er vanlig fryselagertemperatur fra −20 til −35 °C.

Frysingen foregår dels som kontaktfrysing, hvor den ferdig emballerte vare presses mellom nedkjølte plater, dels som luftfrysing med eller uten emballasje, idet frysingen foregår med hurtig sirkulerende kald luft. Frysetiden kan variere etter varens dimensjoner, fra noen få minutter (for løse erter) til ca. et døgn (for et storfeslakt). En vanlig filetpakke fryses i løpet av 1–2 timer, etter tykkelsen.

For dypfryste forbruksvarer er det viktig å holde tilstrekkelig lav temperatur hele veien fra produksjonsstedet og frem til forbrukeren. Enhver oppvarming underveis vil gi bidrag til reduksjon av kvaliteten. Kjølte transportmidler (skip, jernbane, bil), distribusjonslagre og disker (frysedisker) er derfor nødvendig for en forsvarlig frysevareomsetning. Hele dette tekniske apparat betegnes ofte som frysekjeden. Det er også viktig å kontrollere at oppholdstiden ikke blir for lang i frysekjedens enkelte ledd. Det samme gjelder også for hjemmefrysere. Se også fryseri, frysing.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.