slagside

Hurtigruteskipet Nordlys med sterk slagside, til kai i Ålesund etter en ulykke i 2011. To personer omkom i en eksplosjon i maskinrommet.
Av /NTB Scanpix.

Artikkelstart

Slagside er et fartøys sterke krenging mot en av sidene.

Faktaboks

Etymologi
av tysk Schlagseite

I forbindelse med skjev lastfordeling, ulike skader, inntak av vann og effekt av fri væskeoverflate , kan tyngdepunktet på fartøy endres i en slik grad at oppdriften og metasenterets høydepunkt forflyttes. Resultatet av disse ulike prosessene vil være at skipet får et nytt tyngdepunkt som da legger det sterkt over til en av sidene. Sterke rullende bevegelser i grov sjø omtales ikke som slagside.

I flere tilfeller kan en slagside stabilisere seg, slik at et fartøy ligger relativt fast med 30 graders krenging. Stabiliteten, eller tyngdepunktet, er derimot uforutsigbart, og hvis væske og tørrlast gradvis forflytter seg under slagsiden, vil dette til slutt medføre kantring.

Seilbåter er konstruert slik at de er stabile selv under sterkt vindpress i seilene med 20-30 graders helling, og dette omtales ikke som en slagside. Seilbåter kan derimot kullseile.

Havari etter slagside

Flere kjente havari er knyttet til slagsider. På 1600-tallet forliste Vasaskipet i Stockholmsskjærgården etter vind, vanninntak og løse kanonerdekk. MS Rocknes kantret i Vatlestraumen i 2004, etter en grunnstøting som forårsaket forflytning av løsmasser om bord. I 2012 grunnstøtte Costa Concordia utenfor øyen Giglio i Middelhavet, og lå med sterk slagside før det til slutt kantret.

Slagside i overført betydning

«Slagside» brukes i dagligtale som metafor i ulike situasjoner. En sterkt alkoholpåvirket person kan sies å ha en slagside, og personer, organisasjoner eller bedrifter med politisk agenda kan sies å ha en politisk slagside.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg