Vasamuseet på Djurgården. Museumsbygget har tydelige maritime referanser.

Vasa var et svensk orlogsskip bygget i Stockholm i 1626–1628. Det skulle bli et av datidens største og mest praktfulle fartøyer, men det kom aldri i tjeneste da det kantret og sank på havnen ved starten av sin første tur 10. august 1628.

Faktaboks

Også kjent som

vasaskipet

Historie

Vasa
Fra hevingen av skipet i 1961. Operasjonen samlet mange skuelystne.
Av /Nordiska museet.
Lisens: CC BY NC ND 4.0

Da Vasa ble bygget, var Sverige i krig med Polen. Andre krigshandlinger i Europa ga også grunn til uro for svenske interesser (se trettiårskrigen). Kong Gustav 2 Adolf ville på denne bakgrunn styrke landets militære kontroll i Østersjøområdet og det ble planlagt å bygge fire skip, to store og to mindre. Vasa skulle bli det ene av de to store sammen med Tre Kronor, og arbeidet med Vasa startet først.

Ett tusen eiketrær ble hugget og brakt til Stockholm der en nederlandsk skipsbygger var ansvarlig for byggingen. Skip ble på denne tiden konstruert etter tidligere erfaringer med proporsjoner som ga gode egenskaper, ikke etter tegninger. Det som først og fremst gikk galt med Vasa, var at kongen ville ha to kanondekk i stedet for det ene skipet var konstruert for. Det skulle gi en skremmende effekt overfor fienden, men det ga for dårlig stabilitet. Da Vasa seilte ut på sin første tur, hadde det for lite ballast og greide ikke å holde seg rett under vinden på havnen. At heller ikke kanonportene på nederste dekk var stengte, gjorde at vann strømmet inn og skipet kantret.

Vasas ferd varte i 20 minutter og strakk seg omkring 1300 meter, og skipet sank på 32 meters dyp. Man regner at 30–50 mennesker omkom. Etter hvert gikk skipet i glemselen inntil det ble oppdaget i 1956 av Anders Franzén, og i 1961 ble det hevet og plassert i en midlertidig utstillingsbygning. Skipet har fått sin endelige utstillingsbygning i Vasamuseet, som åpnet i 1990 på Djurgården i Stockholm.

Spesifikasjoner

Vasa var utstyrt med tre dekk og hadde 64 bronsekanoner.

  • Lengde: 47,5 meter ved vannlinjen (total lengde 69 meter inkludert baugspryd)
  • Bredde: 11,7 meter
  • Mannskap: 450 inkludert 300 marinesoldater

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

Vasa

Kommentarer (2)

skrev Lars Mæhlum

Vasaskipet har en dobbeltoppføring. Se Vasa - skip.

svarte Guro Djupvik

Hei Lars, Takk for tipset! Får fagansvarlig til å slå disse sammen. Hilsen Guro, redaktør

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg