effekt av fri væskeoverflate

Effekt av fri væskeoverflate er et uttrykk for hvordan frittflytende væske kan påvirke stabiliteten til et sjøgående fartøy. Bevegelsene til et skip kan flytte store masser væske mellom sidene, eller i langsgående retning, og tyngdepunktet vil endre seg ved slike bevegelser. Dette gjelder spesielt tanker med vann eller drivstoff, men kan også skyldes større ansamlinger av vann på dekket til fartøyet.

Ved stor forflytning av væske kan tyngdepunktet endre seg til å utgjøre en fare for at fartøyet kantrer. Dette skjedde i 1994 da MS Estonia mistet baugen i Østersjøen, og sjøvann fylte bildekket.

Stabilisering

Grunnet den risikoen som følger av å ha større mengder væske om bord, finnes det ulike tekniske løsninger for å hindre effekten av fri væskeoverflate. Et skips vanntanker kan konstrueres med flere skott, slik at det dannes et nettverk av mindre celler med vann. Dette vil hindre eller bremse effekten av fri væskeoverflate. Oljetankere og andre bulkskip som frakter væsker eller løsmasse, er også konstruert i oppdelte sektorer for å forhindre dette. Når løsmassen eller væsken ikke lengre får flyte fritt i hele fartøyets lengde eller bredde, vil stabiliteten sjelden påvirkes av bevegelsene i skipet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg