Pastinakk. Av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

pastinakk

Pastinakk

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Pastinakk er en toårig art i skjermplantefamilien.

Faktaboks

Uttale
pastinˈakk
Også kjent som
Pastinaca sativa

Den blir 40–120 centimeter høy og har grenet stengel, finnete blad og gule blomster i skjerm.

Pastinakk er forvillet i Sør-Norge og for øvrig viltvoksende over nesten hele Europa. Som grønnsakplante dyrkes en kulturform med tykk, mør og søt rot. Den ligner gulrot og persillerot, men er noe større. Fruktkjøttet er lyst og smaker søtt.

Pastinakk brukes rå, kokt, stuet, gratinert eller gjerne wokstekt. Den er meget brukt i katolske land i fastetiden sammen med fisk. Pastinakk er hardfør og kan dyrkes som ettårig over hele landet, men blir på grunn av sin særpregede smak ikke anvendt i større mengder.

Pastinakk inneholder cirka 6 milligram vitamin C, 490 milligram kalium, 4,3 gram kostfiber, 81 % vann, 0,6 gram fett og 263 kilojoule tilført energi per 100 gram spiselig vare.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg