Elektrisk kabel

Elektrisk kabel. Diverse typer PEX-kabler for sjø- og jordforlegning.

Av /NTB Scanpix ※.
Elektrisk kabel

Elektrisk kabel. Legging av sjøkabel.

Av /NTB Scanpix ※.

Elektrisk kabel er en elektrisk ledning med en eller flere innbyrdes isolerte ledere av massiv eller flertrådet kobber eller aluminium, omgitt av en felles isolasjons- og beskyttelseskappe.

Faktaboks

Også kjent som

kraftkabel

Bruk

Elektriske kabler utføres for alle spenninger og bruksmåter, for elektriske installasjoner i bygninger, skip og lignende, eller for utendørs overføringer og fordelingsanlegg som hengekabler, jordkabler eller sjøkabler. Det skilles mellom kabler for sterkstrøm og for svakstrøm. For svakstømskabel, se telekabel.

Sterkstrømskabler

Sterkstrømskabler er elektriske kabler for fremføring av elektrisk energi. Hver kabel har fra én til fem ledere, ved det vanlige trefasesystem oftest tre ledere forlagt i trekant. Som lederisolasjon ved lavspenning benyttes vanligvis plast (PVC). I distribusjonsnett for spenninger opp til 1 kV (1000 Volt) er i dag EX-hengeledning helt dominerende. I høyspenningskabel er tverrbundet polyetylen (PEX-kabel) det vanligste isolasjonsmaterialet, og tas etter hvert i bruk for stadig høyere spenninger. For spenningsnivået mellom 1 og 24 kV benyttes typen BLX. Denne har et lag med PEX-isolasjon og muliggjør at faseavstanden kan reduseres betydelig i forhold til blanke ledninger.

Utvikling

Oljeimpregnert papir var lenge enerådende som isolasjonsmateriale for de aller høyeste spenningene, samt for store likestrømsforbindelser (HVDC). Papirisolerte kabler for høyere spenninger settes under oljetrykk fra oljetanker i endepunktene. Slike kabler (oljekabel) kan utføres med tre ledere per kabel for spenninger opptil 150 kV, mens de bare forekommer som enlederkabel for høyere spenninger. Av hensyn til miljøet har man nå gått helt bort fra bruk av kabler som inneholder olje på nye anlegg.

Det er i Norge i drift mange kabelanlegg for høye spenninger, blant annet 300 kV ringkabel rundt Oslo og 420 kV sjøkabel som krysser Oslofjorden. Over Skagerrak, mellom Jylland og Sørlandet, ligger det flere store likestrømskabler (HVDC) for spenning opp til 350 kV. Slike kabler produseres også i Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg