servituttlova

Artikkelstart

Servituttlova er en norsk lov som regulerer servitutter, som er en begrenset bruksrett eller rådighetsrett over annens eiendom. Vanlige eksempler på servitutter er veirett, båtfeste eller biloppstillingsplass. Det fulle navnet på loven er Lov av 29. november 1968 um særlege råderettar over framand eigedom.

Faktaboks

Fullt navn
Lov av 29. november 1968 um særlege råderettar over framand eigedom

Positive og negative servitutter

Typiske servitutter er retter til enkelttyper av bruk ("einskilde slag bruk", se § 1). Disse servituttene kalles positive servitutter og er typisk veirettigheter, hogstrettigheter, beiterettigheter og andre (positivt) avgrensede rettigheter. Bruksrettigheter som omfatter større rådighet, slik som tomtefeste og forpaktning er ikke omfattet av loven.

I tillegg finnes såkalte negative servitutter. Den negative servitutten er et pålegg om at man ikke skal foreta seg noe på en eiendom. De typiske negative servituttene er forbud mot å bygge høyere enn ett visst antall etasjer for å sikre utsikt og enhetlig bebyggelse, eller forbud mot å drive visse typer virksomhet på en eiendom. Hvis den negative servitutten skal være effektiv, må servitutten følge med også dersom man fradeler noe av eiendommer fra den hovedeiendommen som fastsatte begrensningen.

Bruk må være rimelig for partene

Servituttloven har en viktig regel om hva den herskende (den som har rett over en annen eiendom) og den tjenende eiendom (den eiendom som den herskende eiendoms bruk skjer på) må tåle av av hverandre. Bruk av servitutt eller eiendom som skal tjene til bruk som er urimelig overfor en av partene tåles normalt ikke.

Endring av servitutt og håndtering av misbruk

Loven har også regler om hvordan servituttbruken kan endres (§§ 5 og 6), opphøre (§ 7), og hvordan misbruk av retten kan håndteres (§17).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg