Code

Artikkelstart

Code betegner en lovbok. Ordet brukes ofte i Frankrike og fransktalende land om omfattende nasjonale lovverk. Særlig brukes det om les cinq codes, som var de fem franske lovbøkene som ble vedtatt i perioden fra 1804 til 1810, under Napoleon 1. Dette var lovbøker for privatrett, sivilprosess, handelsrett, straffeprosess og strafferett. Ofte anvendes uttrykket bare om den første av disse, Code civil.

Faktaboks

Uttale
kåd
Etymologi
fransk, av latin codex

For å oppnå rettsenhet ble det under konsulatet i 1800 nedsatt en kommisjon av jurister. Dennes forslag ble etter en del omarbeidelser vedtatt i 1804 som Code civil. Etter keiserdømmets opprettelse ble navnet i 1807 endret til Code Napoléon. I 1870, etter Napoleon 3s avgang, ble navnet forandret tilbake til Code civil.

Code civil bygget på romerrett, fransk sedvanerett, kongelige forordninger og kanonisk rett. I løpet av 1800- og 1900-tallet ble den supplert med en rekke andre codes. Blant disse var Code du Travail, som er den franske arbeidsrettslige lovboken fra 1910. Code civil ble i 1945 tatt opp til revisjon ved en særskilt kommisjon. Dette arbeidet ledet til noen reformer, særlig innen person- og familieretten.

Les cinq codes har hatt stor betydning for rettsutviklingen ikke bare i Frankrike, men i en rekke andre land som har sine egne codes, blant annet Belgia, Luxembourg, Spania, Italia og den kanadiske provinsen Quebec.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg