santeria

Santeria er en synkretisk religion fra Cuba med elementer fra yorubisk religion, katolisisme og spiritisme inspirert av Allan Kardec.

Yorubere utgjorde en stor del av slavene som i løpet av den transatlantiske slavehandelen kom til Cuba, der katolisismen var statsreligion. Katolsk lære ble av yoruberne ansett som en av flere veier for å komme i kontakt med deres guder, og som et annet uttrykk for den samme sannheten. Dette, kombinert med en sterk innflytelse fra Allan Kardec og hans spiritisme, er utgangspunktet for santerias utvikling.

Sentral i santeria er læren om «den høyeste gud» (Olodumare, Olorun eller Olofi) og under han/henne flere underordnede guder (orichas eller santos) som alle samsvarer med en katolsk helgen. Santeria har et ikke-dualistisk verdensbilde – gudene eksisterer i denne verden, og mennesker kan få tilgang til deres kraft gjennom ritualer. Ritualene inkluderer hymner, trommer, ofringer og transetilstander.

I dag er santeria spredd til land som USA, Mexico, Venezuela, Spania samt flere karibiske land. Santeria knyttes også til haitisk voodoo og brasiliansk candomblé.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Clark, Peter: New Religions in Global Perspective. Routledge, New York: 2006. s. 220-226.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg