Produksjonsfisk er i fiskeoppdrett fisk med sår, misdannelser, grove behandlingsfeil eller indre kvalitetsfeil. Oppdrettsfisk deles inn i ulike kvalitetskategorier. Kravet om utsortering av produksjonsfisk er det eneste lovregulerte kravet om kvalitetssortering.

Faktaboks

Også kjent som

prodfisk

Oppdrett av fisk vil gi variasjon i en rekke visuelle (utseende, farge og så videre), kjemiske (innhold av flerumettede fettsyrer og liknende) og sensoriske (for eksempel fasthet) egenskaper. Variasjonen i kvalitetsegenskapene kan ha naturlige årsaker og varierer med fiskens livsstadium, miljøfaktorer (inkludert manetangrep) og årstid, eller de kan være et resultat av selve dyreholdet, slik som sykdom og helse, diett, behandlinger (inkludert avlusning), slakteprosess og lagring.

Produksjonsfisk kjennetegnes ved:

  • Tydelig kjønnsdrakt (fisken har påbegynt å bli kjønnsmoden og det påvirker kroppsform og dens ytre farge)
  • Sår
  • Misdannelser
  • Grove behandlingsfeil
  • Indre kvalitetsfeil
  • Omfattende skjelltap

Når oppdrettet laks eller regnbueørret slaktes må den først sorteres før den kan selges som mat til mennesker (humant konsum). Hvis det er mulig å gjøre endringer på fisken, for eksempel ved å skjære bort områder med sår og skader (feilretting), kan produksjonsfisk selges til humant konsum etter feilrettingen er gjort. Det er et krav om at denne feilrettingen må skje innenlands. I enkelte tilfeller kan det gis unntak fra kravet om innenlands feilretting (for eksempel slaktebåten Norwegian Gannet).

Annen kvalitetssortering

I tillegg til lovpålagt utsortering av produksjonsfisk har oppdrettsbransjen utarbeidet egne kvalitetssorteringsstandarder for laks og regnbueørret. Denne inndelingen er frivillig å bruke. Den deler slaktet laks og regnbueørret inn i Superior, Ordinær og Produksjonsfisk. Under produksjonsfisk kan det være flere kategorier, hvor Produksjonsfisk A og Produksjonsfisk B er de vanligste.

Superior laks og regnbueørret har ingen betydelige skader, feil eller mangler, og er den beste kvalitetssorteringen. Ordinær fisk har begrenset med ytre eller indre skader, feil eller mangler.

Superior laks oppnår de høyeste markedsprisene, mens nedklassifisert fisk (Ordinær fisk og Produksjonsfisk) selges billigere. Prisrabatten på Ordinær fisk er typisk lavere enn for Produksjonsfisk. Prisrabattene varierer over tid og er avhengig av mengden nedklassifisert fisk.

I perioder av året med store andeler produksjonsfisk vil prisrabatten være høyere enn på andre tider av året. Vintersår er en fiskesykdom som ofte oppstår i kalde sjøvannstemperaturer og gir økte andeler av Produksjonsfisk om vinteren. Sår kan også oppstå som følge av manetangrep. Nedklassifisering av fisk i stort omfang vil ha store økonomiske konsekvenser for en oppdretter.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg