Produksjonsfisk er i fiskeoppdrett fisk med sår, misdannelser, grove behandlingsfeil eller indre kvalitetsfeil. Oppdrettsfisk deles inn i ulike kvalitetskategorier. Kravet om utsortering av produksjonsfisk er det eneste lovregulerte kravet om kvalitetssortering.
Faktaboks
- Også kjent som
-
prodfisk
Oppdrett av fisk vil gi variasjon i en rekke visuelle (utseende, farge og så videre), kjemiske (innhold av flerumettede fettsyrer og liknende) og sensoriske (for eksempel fasthet) egenskaper. Variasjonen i kvalitetsegenskapene kan ha naturlige årsaker og varierer med fiskens livsstadium, miljøfaktorer (inkludert manetangrep) og årstid, eller de kan være et resultat av selve dyreholdet, slik som sykdom og helse, diett, behandlinger (inkludert avlusning), slakteprosess og lagring.
Produksjonsfisk kjennetegnes ved:
- Tydelig kjønnsdrakt (fisken har påbegynt å bli kjønnsmoden og det påvirker kroppsform og dens ytre farge)
- Sår
- Misdannelser
- Grove behandlingsfeil
- Indre kvalitetsfeil
- Omfattende skjelltap
Når oppdrettet laks eller regnbueørret slaktes må den først sorteres før den kan selges som mat til mennesker (humant konsum). Hvis det er mulig å gjøre endringer på fisken, for eksempel ved å skjære bort områder med sår og skader (feilretting), kan produksjonsfisk selges til humant konsum etter feilrettingen er gjort. Det er et krav om at denne feilrettingen må skje innenlands. I enkelte tilfeller kan det gis unntak fra kravet om innenlands feilretting (for eksempel slaktebåten Norwegian Gannet).
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.