jordstrøm

Artikkelstart

Jordstrøm, også kalt tellurisk strøm, er elektrisk strøm i den øverste delen av jordskorpen. Jordstrøm dannes ved at elektrisk ladning forflyttes for å utjevne ulikt elektrisk potensial (spenningsforskjeller) mellom forskjellig steder i jordskorpen. Slike spenningsforskjeller kan også påvirke strømmer i kraftlinjer, rørledninger og andre elektrisk ledende forbindelser. Registrering av jordstrømmer kan brukes til å kartlegge avvik i sammensetning av jordskorpen, og dermed gi opplysninger om for eksempel malm og mineralforekomster.

Faktaboks

Også kjent som

tellurisk strøm

Opphav

Spenningsforskjellene som driver jordstrømmen kommer enten fra elektriske felt i Jordens indre, eller de induseres gjennom prosesser utenfor Jorden, i ionosfæren og magnetosfæren. Den sterkeste delen av jordstrømmen er ren likestrøm, men det finnes også vekselstrømskomponenter over et bredt frekvensområde. Den strømmen som induseres fra variasjoner i ionosfæren og magnetosfæren gir størst variasjoner i jordstrømmen. Man registrerer dette spesielt i nordlyssonen i forbindelse med nordlys og magnetiske stormer. Under slike forhold kan strømmen bli så kraftig at den kan gi skader på strømnett og rørledninger.

Lokale variasjoner

Jordstrømmer er et globalt fenomen, og man kan finne typiske mønstre og strømceller i de rolige strømsystemene. Det kan likevel forekomme store lokale uregelmessigheter som skyldes variasjoner i jordsmonnets elektriske ledningsevne kalt konduktans. Dette skyldes først og fremst forandringer i sammensetningen av jordskorpen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg