Libra er en gammel romersk masseenhet som i metriske mål tilsvarte 327,45 gram.

Faktaboks

Etymologi
latin ‘vekt’
Også kjent som

romersk pund

Hos de gamle romere var libra opprinnelig en betegnelse på en skålvekt. Senere ble libra et mål på mengden på den fylte vektskålen, og til slutt masseenheten libra pondo, som er opprinnelsen til masseenheter med beslektede navn som livre og pund. Derfor blir lb, Lb og £ brukt som symboler for pund.

En romersk libra var delt i 12 uncia.

  • 1 libra = 12 uncia = 327,45 gram

Omtrent samme verdi hadde Karl den stores livre. Senere finnes libra delt i 12 unser igjen som apotekerenhet i norsk medisinalpund og i britisk apotekerpund og pound troy, med en enhetsverdi lik 373,24 gram. Som handelsvekt ble livre og pund oftest satt lik 16 unser, med størrelse varierende mellom 450 gram og 500 gram.

Før overgangen til metersystemet ble libra brukt i handel som standard masseenhet i Spania, Portugal og i de latinske landene.

  • Spania og Portugal: 1 libra = 453,56 gram

I Frankrike ble enheten kalt livre. Enhetsverdien varierte fra provins til provins mellom 350 og 552 gram. For eksempel:

  • 1 livre de Paris= 489,5 gram

Etter 1812 ble 1 metrisk livre satt lik 500 gram.

I Italia ble enheten kalt libbra. Enhetsverdien varierte mellom 320 og 345 gram. Libbra har også vært brukt som betegnelse på kilogram.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg