pirahã (folkegruppe)

Barn og unge frå pirahã-gruppa
Av .
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Artikkelstart

Pirahã er en folkegruppe på omkring 360 personer med tilhold langs elven Maici i Amazonas, i Brasil. Maici er en bielv til Marmelos som er en bielv til Madeira som renner ut i Amazonas et stykke øst for byen Manaus. Pirahã har tradisjonelt en tilpasning som jegere og sankere.

Språket er i slekt med det nå utdødde mura-språket, se pirahã (språk). Selv om noen lingvister har foreslått at disse to språkene kan innordnes mer omfattende språkfamilier, finnes det ingen sikre holdepunkter for dette. Det har ikke latt seg gjøre å påvise slektskap med noe annet språk enn mura, og de to språkene regnes derfor vanligvis å utgjøre et språklig isolat.

Lingvisten Daniel Everett som har studert språket karakteriserer det som enkelt i den forstand at det er basert på få lyder (fonemer) og mangler ord for abstrakte begreper som tall og farger. Noen av Everetts påstander om pirahã-språkets særegenheter utfordrer imidlertid etablerte lingvistiske teorier og har følgelig vært kontroversielle. Det gjelder spesielt grammatikken. Ifølge Noam Chomsky er muligheten for å danne sammensatte setninger del av en grunnleggende syntaktisk struktur felles for alle menneskelige språk. Everett mener at denne kompleksiteten mangler i pirahã. Han framstiller det slik at språkets mangel på kompleksitet gjenspeiler kulturen som også er svært enkel.

Pirahã-samfunnet mangler hierarkier av enhver type. Slektskapssystemet er det enkleste som overhodet finnes beskrevet og barn behandles så langt mulig som små voksne. Det finnes bare noen svært få slektskapstermer. Samme term brukes for eksempel for «mor», «far» og «besteforeldre». Det finnes nesten ikke ritualer og ingen religion utover en tro på «ånder». Det finnes heller ingen myter eller kunnskaper om en fortid eldre enn minnet til nålevende personer.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Everett, Daniel (2008). Don't sleep, there are snakes: Life and language in the Amazonian jungle.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg