Nyhetsformidling, innsamling av nyheter fra et større eller mindre område med det formål å gjøre dem allment tilgjengelige gjennom presse, radio eller fjernsyn.

Alt på 1600- og 1700-tallet opprettet enkelte av de første aviser en nyhetsformidling til eget bruk. Den moderne nyhetsformidling begynte imidlertid i Vest-Europa på midten av 1800-tallet. Telegrafkabelen gav støtet til opprettelsen av de første nyhetsbyråene, som siden har spilt en nøkkelrolle i all nyhetsformidling. Samtidig ble det mulig for de økonomisk mest resurssterke aviser å motta nyheter fra egne korrespondenter stasjonert i utlandet.

I mellomkrigstiden kom så radioen, som etter hvert utviklet seg til et viktig og effektivt nyhetsmedium. Utbyggingen av fjernsynet etter den annen verdenskrig innebar en revolusjon innenfor nyhetsformidlingen. Begivenhetene kunne skildres i ord og bilder i det øyeblikk de skjedde.

Nyhetsbyråene dekker verden med et mer finmasket nett av korrespondenter enn selv den største og rikeste avis, radio- eller fjernsynsstasjon har muligheter for å etablere. De forsyner sine abonnenter med en fortløpende nyhetsdekning fra hele verden. Byrånyhetene brukes ofte direkte i avisenes spalter og etermedienes sendinger. Men samtidig fungerer de også som et alarmsystem som varsler nyhetsredaksjonene om hva som skjer og hvor de skal sette inn sine egne redaksjonelle resurser. Enkelte store aviser, som The New York Times og The Guardian, selger sitt stoff til abonnenter etter omtrent samme mønster som nyhetsbyråene. Her dreier det seg imidlertid ikke om løpende nyheter, men analyser, reportasjer og annet artikkelstoff.

Den kanskje viktigste utviklingen innen nyhetsformidling i 1990-årene var de døgnkontinuerlige sendingene til fjernsynsselskap som CNN og Sky News. CNN blir gitt æren for å ha revolusjonert nyhetsformidlingen med sine direkteoverførte nyhetssendinger fra verdens kriseområder. Sendingene fra opptøyene i Beijing i 1989 markerte gjennombruddet for denne type nyhetsformidling. CNN fulgte utviklingen i studentenes demonstrasjoner, og brakte TV-bildene fra myndighetenes militære motaksjon til hele verden. CNN dekket på samme måte begivenheter som Berlinmurens fall, kuppforsøket i Sovjet og ikke minst Golfkrigen i 1991. I de senere år er Internetts nettaviser og fjernsynskanalenes tekst-TV-sider blitt viktige kanaler for rask nyhetsformidling.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.