Redaktørplakaten, en erklæring om en redaktørs etiske retningslinjer og ansvar som kom i stand 1953 etter et samarbeid mellom Norske Avisers Landsforening og Norsk Redaktørforening.

Redaktørplakaten inneholder en nærmere angivelse av ansvarshavende redaktørs oppgaver når det gjelder å ha pressens ideelle mål for øye. Det forutsettes videre at redaktøren deler avisens politiske grunnsyn, men har full frihet til å hevde sine meninger. Oppstår en uløselig konflikt, plikter han å trekke seg tilbake. Redaktøren har videre, ifølge redaktørplakaten, det personlige fulle ansvar for avisens redaksjonelle innhold. Redaktørplakaten blir av pressen selv oppfattet som svært viktig, idet den er ment å skulle sikre redaktørens uavhengighet i forhold til eierne.

Lov om redaksjonell fridom i media

Fra 2009 er prinsippene i Redaktørplakaten lovfestet gjennom Lov om redaksjonell fridom i media. Loven omfatter dagsaviser og andre periodiske publikasjoner, kringkastingsselskap og elektroniske nyhetsmedier. Etter loven kan eieren av medieforetaket ikke instruere eller overprøve redaktøren i redaksjonelle spørsmål.

Anbefalte lenker

Denne artikkelen er hentet fra

Artikkelen ble sist oppdatert 04.06.2012

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Fagansvarlig for Journalistikkens organisasjoner

Kristin Skare Orgeret Høgskolen i Oslo og Akershus

Fagansvarlig har ansvar for å:

  • Vurdere endringsforslag fra leserne
  • Svare på spørsmål i kommentarfeltet
  • Skrive nye artikler
  • Forvalte og oppdatere gamle artikler

Vil du bli fagansvarlig?

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.