Redaktørplakaten

Artikkelstart

Redaktørplakaten, en erklæring om en redaktørs etiske retningslinjer og ansvar som kom i stand 1953 etter et samarbeid mellom Norske Avisers Landsforening og Norsk Redaktørforening.

Faktaboks

Uttale
redaktˈørplakaten

Redaktørplakaten inneholder en nærmere angivelse av ansvarshavende redaktørs oppgaver når det gjelder å ha pressens ideelle mål for øye. Redaktøren skal fremme en saklig og fri informasjons- og opinionsformidling og etterstrebe en journalistikk som gjør det klart for mottakeren hva som er reportasje og formidling av informasjoner og fakta, og hva som er mediets egne meninger og vurderinger. Det forutsettes at redaktøren deler avisens politiske grunnsyn, men har full frihet til å hevde sine meninger. Oppstår en uløselig konflikt, plikter redaktøren å trekke seg tilbake. Redaktøren har videre, ifølge redaktørplakaten, det personlige fulle ansvar for avisens redaksjonelle innhold. Redaktørplakaten blir av pressen selv oppfattet som svært viktig, idet den er ment å skulle sikre redaktørens uavhengighet i forhold til eierne.

Lov om redaksjonell fridom i media

Fra 2009 er prinsippene i Redaktørplakaten lovfestet gjennom Lov om redaksjonell fridom i media. Loven omfatter dagsaviser og andre periodiske publikasjoner, kringkastingsselskap og elektroniske nyhetsmedier. Etter loven kan eieren av medieforetaket ikke instruere eller overprøve redaktøren i redaksjonelle spørsmål.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg