Redaktørplakaten, en erklæring om en redaktørs etiske retningslinjer og ansvar som kom i stand 1953 etter et samarbeid mellom Norske Avisers Landsforening og Norsk Redaktørforening.

Redaktørplakaten inneholder en nærmere angivelse av ansvarshavende redaktørs oppgaver når det gjelder å ha pressens ideelle mål for øye. Det forutsettes videre at redaktøren deler avisens politiske grunnsyn, men har full frihet til å hevde sine meninger. Oppstår en uløselig konflikt, plikter han å trekke seg tilbake. Redaktøren har videre, ifølge redaktørplakaten, det personlige fulle ansvar for avisens redaksjonelle innhold. Redaktørplakaten blir av pressen selv oppfattet som svært viktig, idet den er ment å skulle sikre redaktørens uavhengighet i forhold til eierne.

Fra 2009 er prinsippene i Redaktørplakaten lovfestet gjennom Lov om redaksjonell fridom i media. Loven omfatter dagsaviser og andre periodiske publikasjoner, kringkastingsselskap og elektroniske nyhetsmedier. Etter loven kan eieren av medieforetaket ikke instruere eller overprøve redaktøren i redaksjonelle spørsmål.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.