Hammarbya paludosa

Myggblom. Vangså, Thy, Danmark

Myggblom er en liten orkidé som finnes i bløte myrer i lavlandet. Den er ikke vanlig og er trolig i tilbakegang. Myggblom har grønnlige blomster og besøkes av mange ulike små insekter. Arten er vurdert til nær trua (NT) i Rødlista. Arten finnes spredt i lavlandet og dalførene i store deler av Norge nord til Troms.

Faktaboks

Etymologi
latinsk navn etter stedet Hammarby ved Uppsala, der Carl von Linné eide et gods som nå er museum, og latin paludosus, «som vokser i myr».
Også kjent som
latin
Vitenskapelig navn
Hammarbya paludosa
Beskrevet av
(L.) Kuntze
Rødlistestatus i Norge
NT – Nær truet
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Beskrivelse

Hammarbya paludosa

Myggblom har blomst som er vridd helt rundt slik at den egentlige leppa peker opp. To av de andre blomsterbladene peker også oppover, bak leppa. Et annet blomsterblad peker nedover og fungerer som landingsplattform for pollinatorer. Vangså, Thy, Danmark

Myggblom blir sjelden særlig mer enn ti centimeter høy og er en spinkel plante som er lett å overse. Hele planta er grønn eller gulgrønn, inkludert blomstene. Myggblom har to stengelknoller (pseudobulber) ved basis som fungerer som lagringsorgan gjennom vinteren. Den øverste bygges opp gjennom sesongen, og under finnes fjorårets som gir næring til årets vekst. Plantene har ingen egentlige røtter, kun rothår med sopprot.

Ved basis har plantene to til tre små, avlange og ganske tjukke blader. Stengelen er kantete, glatt og uten hår. Blomsterstanden har en ganske tett samling av små blomster. Myggblom har blomster som er «opp ned» med leppa pekende oppover. Hos de aller fleste orkideer er blomsterstilken vridd 180 grader slik at leppa som er opp i knopp, peker ned i den modne blomsten. Hos myggblom går denne vridninga hele veien rundt slik at leppa peker opp.

Leppa er avlang og nærmest kremmerhusforma med brunlige striper innvendig. Fire av de andre blomsterbladene er ganske smale, og to er bøyd vannrett bakover og to peker oppover sammen med leppa. Det siste blomsterbladet er noe breiere trekanta og peker nedover. Dette blomsterbladet fungerer som landingsplattform for besøkere slik den egentlige leppa gjør hos de fleste orkideene.

Den ene fungerende pollenbæreren er delt i to rom, og hvert av dem inneholder to pollinier. Siden blomsten er «opp ned» i forhold til det normale, befinner arret seg over polliniene. Blomsten har ingen spore, men utskiller trolig nektar langs stripene i den oppstigende leppa. Blomstene avgir en svak, agurklignende lukt.

Utbredelse

utbredelse av myggblom

Naturlig utbredelse av myggblom. Data fra Den internasjonale naturvernunionen (IUCN Red List, versjon 3, 2017).

utbredelse av myggblom

Myggblom vokser i våte områder av myr. Arten har ikke spesielle krav til næringsrike forhold.

Arten finnes spredt i lavlandet og dalførene i store deler av Norge nord til Troms. Myggblom er antatt å være i tilbakegang blant annet fordi myrområder der den finnes, grøftes. I Rødliste 2021 er myggblom vurdert til nær trua (NT). Myggblom finnes i tempererte områder på den nordlige halvkula.

Reproduksjon

Myggblom pollineres av ulike mindre insekter som leter etter nektar. Blant annet er flere arter soppmygg og sørgemygg observert. Det har vært antatt at myggblom kan sjølpollinere som noen andre orkideer, men siden blomsten er vridd helt rundt, er pollenet plassert under arret, og kan derfor ikke falle ned på arret slik mekanismen er hos de fleste sjølpollinerende orkideene.

Myggblom kan også reprodusere aseksuelt ved hjelp små stengelknoller som utvikles fra bladkantene.

Navn

Myggblom er et navn laget av botanikere og viser trolig til pollinatorene.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

myggblom
Hammarbya paludosa
Tidligere vitenskapelig navn
Malaxis paludosa (L.) Sw., Ophrys paludosa L.
Artsdatabanken-ID
99522
GBIF-ID
2817361

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg