Megophthalmidia crassicornis

En voksen hunn av arten Megophthalmidia crassicornis

Megophthalmidia crassicornis
Lisens: CC BY SA 3.0
Rymosia guttata

En voksen hann av arten Rymosia guttata

Rymosia guttata
Lisens: CC BY SA 3.0
Soppmygg-larver

Soppmygg-larver beiter på soppen hulriske

Soppmygg-larver
Lisens: CC BY SA 3.0
En voksen hann av arten Exechia neorepanda

Soppmygg er en familie insekter i ordenen tovinger. Det er kjent omtrent 4800 arter fordelt på 232 slekter, hvorav 703 arter er registrert i Norge.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Mycetophilidae

Beskrivelse

Voksne individer er små til middels store og svarte til gulbrune i fargen mens beina som regel er lysere enn resten av kroppen. De er pukkelryggete med lange slanke bein og med klare eller mønstrede vinger som vanligvis holdes flatt langs kroppen i hvile.

Larvene er hvite med et tydelig mørkt hode.

Levevis

Hunnen legger eggene sine i sopp, eller på fuktige steder med råtnende planter eller død ved, og larvene utvikler seg i soppens fruktlegeme eller på mycel. Soppmygg er en viktig nedbryter og er sterkt tilknyttet relativt urørt gammelskog.

Noen av artene kan opptre som skadedyr i kulturer av sjampinjong.

I motsetning til stikkmygg (Culicidae) kan ikke soppmygg stikke eller suge blod. Voksne individer tar ofte til seg næring fra blomster, og er potensielt sett viktige pollinatorer av orkideer og blomster i sildrefamilien.

Systematikk

Tidligere omfattet familien det som i dag er delt inn i de seks familiene, sumpmygg (Bolitophilidae), hårvingemygg (Ditomyiidae), slimrørmygg (Diadocidiidae), spinnmygg (Keroplatidae), Lygistorrhinidae og soppmygg (Mycetophilidae). Navnet soppmygg blir derfor også brukt i generell forstand om arter i alle disse familiene.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

soppmygg
Mycetophilidae
Artsdatabanken-ID
18441
GBIF-ID
5565

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg