meridian - lengdesirkel

Meridian er skjæringslinjen mellom et meridianplan og overflaten av et legeme. Meridianplan går ut fra en akse som skjærer overflaten i legemets poler. På en kule er meridianene sirkler og kalles også lengdesirkler.

Faktaboks

Uttale
meridiˈan

Jordens meridianer

For Jorden benyttes en rotasjonsellipsoide tilordnet det internasjonale referansesystemet ITRS (International Terrestrial Reference System). Ellipsoidens sentrum og kort akse er plassert henholdsvis i origo og langs Z-aksen i ITRS. Et steds lengde er lik vinkelen mellom nullmeridianplanet i ITRS og stedets meridianplan, regnet mot øst eller vest til 180º. 180º-meridianen er også kjent som den internasjonale datolinjen. Nullmeridianen i ITRS ligger i nærheten av Greenwich ved London.

Forskyvning

På grunn av jordskorpebevegelser forskyves nullmeridianen sakte på jordoverflaten, mens stedets meridian endrer sin lengde i forhold til ITRS. Jordskorpe-bevegelsene per år er ofte mindre enn noen centimeter, men kan enkelte steder nå desimeterverdier. Meridianer kan også referere seg til koordinatsystemer som er knyttet til visse deler av jordskorpen eller er bestemt astronomisk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg