Sfæriske koordinater
Astronomiske koordinater blir angitt ved skjæringspunktet mellom en storsirkel og en småsirkel. Konkrete eksempler er illustrert i figuren nedenfor.
Sfæriske koordinater
Astronomiske koordinater

Her vises to eksempler på astronomiske koordinatsystemer. Øverst vises horisontkoordinater, hvor posisjonen til et himmellegeme gis i vinkelavstand til horisonten (høyde) og vinkelgrad fra meridianen (asimut). Nederst vises ekvatorkoordinater, hvor posisjonen til et himmellegeme gis i vinkelavstand til himmelekvator (deklinasjon) og timevinkel fra vårjevndøgnspunktet (rektascensjon).

Av /Store norske leksikon ※.

Astronomiske koordinater er størrelser som angir et himmellegemes posisjon på himmelkulen, tilsvarende det koordinatsystem som benyttes for å angi et steds lengde og breddeJordens overflate.

Faktaboks

Uttale
astronˈomiske koordinˈater

Referansepunkt

Sentrum for et astronomisk koordinatsystem (referansepunktet) kan være:

  • observatørens øye (toposentriske koordinater)
  • Jordens sentrum (geosentriske koordinater)
  • Solens sentrum (heliosentriske koordinater)
  • Melkeveiens sentrum (galaktosentriske koordinater)

Hvilket referansepunkt astronomene velger å bruke til enhver tid, vil variere med problemene som skal løses. Forholdsvis enkle formler gjør det mulig å gå fra ett koordinatsystem til et annet.

Oppbygging

Astronomiske koordinatsystemer er som regel sfæriske koordinatsystemer. Slike koordinatsystemer dannes av to sirkelsystemer.

  • Det ene sirkelsystemet består av storsirkler hvor sirklenes plan går gjennom referansepunktet i sentrum av kulen, og som alle har skjæringspunkt i himmelkulens poler.
  • Det andre sirkelsystemet består av parallelle småsirkler med plan som er vinkelrette på forbindelseslinjen mellom storsirklenes skjæringspunkter, og som ikke skjærer gjennom sentrum av kulen.

Astronomiske koordinater blir angitt ved skjæringspunktet mellom en storsirkel og en småsirkel.

Typer astronomiske koordinater

Ved å ta som polakse den linjen som står vinkelrett på horisontens plan, himmelekvators plan, ekliptikkens plan eller Melkeveiens plan, får man henholdsvis følgende koordinatsystemer:

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg