Koordinater og hastighetsvektor til fastmerker
Koordinater og hastighetsvektor for fastmerker.

Terrestrisk referanseramme er innen geomatikk en referanseramme som knytter forbindelsen mellom et geodetisk referansesystem og Jorden. Et geodetisk referansesystem (tidligere kalt geodetisk datum) konstrueres ved at koordinater i tre dimensjoner (x, y, z) bestemmes for et utvalg fastmerkerjordens overflate.

Faktaboks

Også kjent som

geodetisk referanseramme

Dette kompliseres ved at Jorden ikke er fast, men er oppdelt i litosfærplater som beveger seg i forhold til hverandre. Ethvert punkt på jordoverflaten vil dermed over tid endre posisjon. Globale referanserammer må derfor for hvert fastmerke angi både koordinater og hastighetsvektor ved et bestemt referansetidspunkt (se figur).

Den globale referanserammen ITRF (International Terrestrial Reference Frame ) bygger på et sett av punkter spredt over jorden. De er valgt slik at summen av forflytningene relativt til rammen er null rundt hver av de tre aksene. For ITRF endres koordinatene med tiden på grunn av platebevegelsene. Ulike utgaver av ITRF er gitt ved årstall for realisering.

I referanserammer som er knyttet til en enkelt litosfæreplate, kan koordinatene være tilnærmet konstante over tid. Et eksempel er ETRF89 (European Terrestrial Reference Frame 1989), som er knyttet til den eurasiske platen og var lik ITRF i år 1989.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg