terrestrisk referanseramme

Artikkelstart

En terrestrisk eller geodetisk referanseramme sørger for å knytte forbindelsen mellom et geodetisk referansesystem og den faste jord. Et geodetisk referansesystem realiseres ved at koordinater i tre dimensjoner (x,y,z) bestemmes for et utvalg fastmerker på jordoverflaten.

Faktaboks

Også kjent som

geodetisk referanseramme

Realiseringen kompliseres ved at jorden nettopp ikke er fast, men er oppdelt i litosfærplater som beveger seg i forhold til hverandre. Ethvert punkt på jordoverflaten vil dermed over tid endre posisjon. Globale referanserammer må derfor for hvert fastmerke angi både koordinater og hastighetsvektor ved et bestemt referansetidspunkt.

Den globale referanserammen ITRF (International Terrestrial Reference Frame) bygger på et sett av punkter spredt over jorden, valgt slik at summen av forflytningene relativt til rammen er null rundt hver av de tre aksene. For ITRF endres koordinatene med tiden på grunn av platebevegelsene. Ulike utgaver av ITRF er gitt ved årstall for realisering.

I rammer som er knyttet til en enkelt litosfæreplate, kan koordinatene være tilnærmet konstante over tid. Et eksempel er ETRF89 (European Terrestrial Reference Frame 1989), som er knyttet til den eurasiske platen og var lik ITRF i år 1989,0.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg