Stengel (tegning, tverrsnitt)

Stengel. Tverrsnitt av en ung tofrøbladet stengel med kambium. Hver ledningsstreng inneholder vedvev (rødt), kambium, silvev (blått) og styrkevev (grått).

Av /Store norske leksikon ※.
Overskåret stengel hos Juncus effusus, lyssiv.
Stenglene hos mange arter i sivfamilien er fylt med svampete marg.
Av /Wikimedia Commons.
Lisens: CC BY SA 3.0
Overskåret stengel hos Sambucus nigra, svarthyll.

Stenglene hos svarthyll er fylt med myk marg, og om man skraper den ut kan de brukes til å lage fløyter.

Marg er den innerste delen av mange stengler og noen røtter. Margen består helt eller delvis av tynnveggede parenkymceller med relativt store mellomrom mellom cellene (intercellularrom). Den er omgitt av en krans av ledningsvev. Innimellom ledningsstrengene er margen forbundet via margstråler med vevet utenfor ledningsvevet, primærbarken. Marg er en form for grunnvev.

Hos unge trær og busker fungerer margen som lagringsvev, hvor for eksempel stivelse og til dels fett lagres om vinteren. Hos eldre trær og busker får gjerne cellene i margen et mørkt innhold av for eksempel garvestoffer før de etter hvert dør. I eldre stengler av urter dør ofte det meste av margvevet, og cellene tørker bort slik at stenglene blir hule, som hos gress og skjermplanter.

Stengler og røtter uten marg

Marg mangler i de fleste røtter, som har en tett søyle med ledningsvev innerst - en såkalt protostele. Kråkefotplanter mangler marg, ettersom de også har denne formen for ledningsvev. Unge stengler kan mangle marg, men utvikle den senere. Hos arter der ledningsvevet ligger spredt rundt i stengelen, slik som de fleste enfrøbladete planter, skiller man ikke mellom marg og primærbark, ettersom grunnvevet ikke avgrenses i ett område innenfor og ett utenfor ledningsvevet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg