Tverrsnitt av en åpen kollateral ledningsstreng fra stengelen hos solsikke. 1. Vedvev, 2. Silvev, 3. Parenkym (grunnvev), 4. Styrkevev (sklerenkym) bestående av døde celler med tykk cellevegg og 5. Vaskulært kambium som ligger mellom vedvev og silvev.
Lengdesnitt av åpen kollateral ledningsstreng fra stengelen hos solsikke. 1. Vedvev med sekundære veggfortykkelser, 2. Silvev med silplater sees som turkise flekker, 3. Parenkym og 4. Styrkevev (sklerenkym).

Ledningsstreng er en strenglignende del av ledningsvevet i planten.

Den er sammenhengende og langsgående gjennom hele planten, og består av vedvev for ledning av vann og løste salter og silvev for ledning av løste organiske stoffer. Vedvev og silvev er ordnet på ulike måter. Hvis de ligger side om side, med silvevet ytterst, er det en kollateral ledningsstreng. Hvis denne har kambium mellom vedvev og silvev, betegnes den som åpen kollateral, uten kambium som lukket kollateral. En bikollateral ledningsstreng har silvev også på innsiden av vedvevet. Hos konsentriske ledningsstrenger er den ene vevtypen helt omsluttet av den andre.

I blad utgjør ledningsstrengene, sammen med noe styrkevev omkring, de såkalte «nerver». Hos eldre plantedeler sees ikke lenger ledningsstrengene. I stedet består ledningsvevet av en indre kjerne av vedvev (ved) omgitt av en sylinder av silvev (innerste del av barken), og de er da skilt fra hverandre av et sylinderformet kambium.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg