Knoll hos Beta vulgaris, rødbete.

Rotvekster dyrkes for knoller eller pælerøtter som inneholder lagringsvev.

Det indre av frukten hos Cocos nucifera, kokospalme.

Det hvite "fruktkjøttet" i en kokosnøtt er egentlig næringsrik frøhvite, et lagringsvev ment for å nære frøet.

Lagringsvev er cellevev som er spesialisert til lagring av opplagsnæring hos planter. Lagringsvev finnes i ledningsvev, i marg og primærbark i røtter og i de fleste frø i form av frøhvite, og opptrer ellers på mange ulike måter i ulike planter.

Lagringsvev er grunnvev (parenkym) - det består av levende, lite differensierte celler. Det at cellene er levende er nødvendig for at de skal kunne lagre stoffer.

Lagringsvev finnes noen ganger i egne spesielle lagringsorganer. Knoller, pælerøtter og løk er eksempler på slike organer fylt med lagringsvev. Hos trær og busker finnes lagringsvev i veden (vedparenkym), i innerbarken (silparenkym) og på tvers av veden og innerbarken (margstråler).

Noen fibre, som er levende i ferdig utviklet tilstand, har også en lagringsfunksjon. Planter med vev spesialisert for vannlagring kalles sukkulenter, mens løst vev som inneholder mye luft mellom cellene kalles luftvev.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg