Rødvingetrost av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

rødvingetrost

Turdus iliacus, rødvingetrost. Foto fra: Mou, Danmark

Rødvingetrost, rødvingetrost er en fugleart i familien troster. Den er den minste av trostene i Norge, og veier ca. 60–80 gram. Den ligner måltrosten, men har en markert lys stripe over øynene og en godt synlig rustrød flekk under vingene.

Faktaboks

også kjent som:
Turdus iliacus

Utbredelse og levevis

Fuglene har en felles åpning for tarmavføringen og urinen som kalles kloakken. Her har rødvingetrosten tatt en kapslet skittpose idet den kommer ut av ungen. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Rødvingetrosten ruger i det meste av Europa og middelhavsområdet til langt inn i Sibir. I Norge finnes den i skog over hele landet, fra bystrøk til fjellskog. Et eiendommelig trekk ved rødvingetrostens sang er at den fremføres som til dels markerte «dialekter» i forskjellige landsdeler.

Fuglene spiser hovedsakelig snegler, mark og insekter, og om høsten spiser de også mye bær, særlig blåbær og krekling. Rødvingetrosten plasserer reiret sitt tett inntil stammen i et tre eller i en busk, men kan også ha reir på bakken. Reiret består av strå og rot-trevler sammenkittet med jord, og er fôret med strå. De 4–6 grågrønne eggene med små rødbrune flekker ruges av begge kjønn i 13–15 dager, og ungene forlater reiret etter 12–14 dager. Rødvingetrosten er for det meste en trekkfugl, men kan overvintre helt nord til Tromsø.

Jakt i Norge

Jakt på rødvingetrost er tillatt i hele landet fra 10. august til 23. desember.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg