En ringart er en gruppe populasjoner som har en geografisk utbredelse der genflyt kan skje mellom nærliggende populasjoner, men der individer tilhørende populasjonene lenger fra hverandre har evolvert seg tilstrekkelig ulike hverandre slik at de ikke lenger kan produsere levedyktige avkom.

En ringart kan forstås som en begynnende artsdannelse.

Eksempler på ringarter

Gråmåke-sildemåke-artskomplekset
  1. Larus fuscus (sildemåke)
  2. Siberisk populasjon av sildemåke
  3. Larus fuscus heuglini
  4. Larus argentatus birulai
  5. Larus argentatus vegae
  6. Larus argentatus smithsonianus
  7. Larus argentatus (gråmåke)

Gråmåke-sildemåke-artskomplekset er en godt studert ringart. Denne ringarten har populasjoner som brer seg rundt hele det nordlige polområdet i Nord-Amerika, Grønland, Skandinavia og Russland. I Norge får gråmåker og sildemåker normalt sett ikke levedyktig avkom, men genflyt kan i prinsippet skje mellom disse artene via «ringen» av populasjoner som utgjør artskomplekset gråmåke-sildemåke.

Det eksisterer en rekke med populasjoner av fuglen østsanger rundt Tibetplatået. Ringen av populasjoner er ikke helt komplett ettersom det ikke finnes noen selvstendig populasjon nord i Mongolia. I dette området lever både individer fra populasjonen som fins i Kina og den som lever i Kasakhstan, men disse populasjonene har evolvert seg tilstrekkelig forskjellige fra hverandre at paringer på tvers av populasjonene ikke forekommer.

Ringarter og artsbegrepet

Det er ofte vanskelig å definere hvilke av populasjonene i en ringart som tilhører hvilke arter. Det biologiske artsbegrepet er ofte vanskelig å bruke ettersom individer i populasjonene som ligger geografisk nært hverandre ofte kan parre seg med hverandre, mens individer tilhørende populasjoner som ligger lenger unna hverandre ikke lenger kan det.

Som konsekvens deles ofte ringarter opp i flere arter med uklare artsgrenser. Hvor godt definert de ulike artene er i et slikt artskompleks avhenger av hvilket artsbegrep som brukes.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg