mimikry

Denne blomsterfluen har fargetegninger som minner om stikkeveps.
Blomsterflue
Lisens: CC BY SA 3.0
Rødvalseslange er en slangeart fra Sør-Amerika som ligner de giftige korallslangene. Likheten gir den trolig beskyttelse mot fiender.
Av .

Artikkelstart

Mimikry, særegen type av beskyttelseslikhet. Mens dyr med beskyttelseslikhet vanligvis har farge eller form som stemmer overens med omgivelsene og tjener som kamuflasje, finnes det mange dyr, særlig insekter, som etterligner andre arter med sterkt iøynefallende farger som stikker av mot omgivelsene. Artene som etterlignes har som oftest langsomme bevegelser og skjuler seg ikke for forfølgere, og har ubehagelig lukt, kroppsvæske som smaker vondt eller er utstyrt med giftkjertler o.l. Deres påfallende fargetegning tydes som en advarsel til forfølgere og betegnes som advarselsfarge. Den beskytter ikke mot alle forfølgere, da f.eks. snyltevepser, mange rovinsekter, til dels også øgler o.a. ikke tar noe hensyn til advarselsfarger. Undersøkelser tyder imidlertid på at mange insektetende fugler og visse aper, etter forsøk på å spise «giftige» insekter, senere vil unngå dyr med lignende farger. Advarselsfargene gir således ingen absolutt beskyttelse for individet, men selv en begrenset beskyttelse kan bety en stor fordel. Dyr som etterligner disse iøynefallende artene, forveksles med «originalen» av byttedyrene, og unngår dermed i større grad å bli spist.

Faktaboks

Uttale
mˈimmikri
Etymologi

fra engelsk mimicry 'etterlikning'

Mimikry forekommer særlig i tropene, men også i kaldere strøk. Mange av våre insekter, f.eks. blomsterfluer, ligner veps eller bier. Mimikry er også kjent hos virveldyr.

Mimikry brukes også ofte om tilfeller hvor forskjellige arter av dyr som alle er giftige eller har ubehagelig smak eller lukt, ligner hverandre i utseende.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg