Et khanat er en territoriell enhet styrt av en khan eller en khans embetsstilling. Khanater eksisterte typisk på den eurasiske plate og kan sammenlignes med et fyrstedømme eller kongedømme.

Faktaboks

Uttale

kan'at

Også kjent som

kanat, kaganat, khaganat

Khanatene oppsto først med seldsjukk-prinsene og deretter med mongolene og de påfølgende tatariske klanene og stammene. I forbindelse med den mongolske invasjonen av Sentral-Asia og senere av Kievriket, etablerte Djengis khan i sin regjeringstid en rekke territorier som ble gitt til hans familiemedlemmer som apanasje. På grunn av interne stridigheter i det mongolske riket ble det effektivt delt inn i fire khanater:

Gjennom årene ble disse khanatene delt inn i ytterligere (sub)khanater. Flere av khanene konverterte til islam, og khanatene ble dominert av herskere av tatarisk/tyrkisk opprinnelse. Fra de mongolske khanatenes siste tid er det bevart mange steininskripsjoner, der blant annet betegnelsen türk (tyrker) for første gang opptrer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg