Familien kengurumus i ordenen gnagere inneholder 66 arter i fem slekter, alle lever i Amerika. På engelsk kalles de for «pocket mice», «kangaroo mice» og «kangaroo rats», altså navn som inneholder «lomme» eller «kenguru». «Lommen», som alle arter har, er en kinnpose på hver side av hodet, hvor mat kan stappes inn og bæres. Kinnposens åpning er på utsiden av munnen og posen strekker seg helt bakover til skulderen. Den kan vrenges helt med en egen muskel og også innsida er kledd med pels. Bakbeina og føttene er relativt lange hos alle arter, men spesielt lange hos to slekter.

Den norske terminologien er neppe helt avklart, men muligens kan man bruke «kengurumus» for hele familien. Tre slekter inneholder arter som betegnes med «pocket mice», på norsk taskemus. To slekter inneholder arter som betegnes med «kangaroo mice» og «kangaroo rats», kenguruspringmus, kinnposespringmus og kengururotter er noe forvirrende brukt på norsk.

Artene i slekten Heteromys («piggtaskemus») lever i Mellom-Amerika og det nordligste Sør-Amerika. Utseendemessig ligner de litt på vår hjemlige brunrotte, men alle veier mindre enn 100 g. De karakteriseres av mange stive, pigglignende hår på rygg og sider, i den ellers mykere pelsen. Artene i slekten Perognathus («småtaskemus») lever i USA og Mexico. De minner mer om vår husmus og veier mindre enn 30 g. Artene i slekten Chaetodipus («børstetaskemus») lever i Mexico og det sørligste USA. De har en lang hale, hos nesten alle arter lenger enn kroppen, med spesielt lange hår ytterst (en «børste»). De veier mindre enn 30 g. Flere arter i disse tre slektene har stive hår på ulike deler av kroppen, nærmest som pigger.

Slekten Microdipodops («dvergkengurumus») har bare to arter som begge lever i det sør-vestlige USA. Begge er små med vekt opptil 17 g. De har lange bakbein med store føtter, mens frambeina er korte. Når de beveger seg raskt hopper de på bakbeina som en kenguru. Hodet er meget stort. De lagrer fett i halen, som forberedelse til dvale.

Slekten Dipodops («kengurumus») består av 20 arter som lever i USA og Mexico. De varierer mye i størrelse, mellom 40 og 200 g. Karakteristisk for alle er svært lange bakbein med store føtter og korte frambein. I større fart hopper også disse artene på bakbeina som en kenguru. De har også et meget stort hode, store øyne og en lang hale med dusk. Hodet er stort for å gi plass til et meget stort indre øre (balanse og hørsel).

Kraftige bakbein, god hørsel og store øyne er tilpasninger til å oppdage og unnslippe rovdyr. Dette gjelder kanskje spesielt for arter som lever i ørken. Alle arter er også nattaktive, da er færre rovdyr aktive og temperaturen er lavere. Kinntaskene er et redskap for å få med seg et stort antall frø (eller annen føde) på kort tid, slik at de kan hamstres til seinere bruk eller spises i ro og mak i hula. De bruker frambeina for å stappe frøene inn i kinntaskene, denne bevegelsen er veldig rask.

Fysiologiske tilpasninger til et tørt klima er lav forbrenning, evne til å gå i dvale og en effektiv vannhusholdning. De arter som lever i ørken, som Dipodops, klarer seg uten å drikke, de får det vann de trenger fra maten. Deres urin er svært konsentrert og den endelige lorten (de har også koprofagi) er meget tørr. Melken er også svært konsentrert, antakelig også en tilpasning til et liv uten vann. Om dagen lever de i huler under bakken, der temperaturen er lavere. Noen arter graver lange ganger, med lagerrom, oppholdsrom og flere utganger. Antall åpninger kan reguleres, åpnes og stenges, etter temperatur og fuktighet.

Selv om svært mange rovdyr liker å spise kengurumus, er den største trusselen ødeleggelse av deres leveområder. Store områder er omgjort til jordbruksland. Spesielt omforming av halvørken og ørken til jordbruksland, ved vanning, er ødeleggende. Mange arter er sterkt redusert både i utbredelse og antall individer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.