Master er et ord fra engelsk med flere betydninger. I norsk brukes master ofte som kortform for mastergrad.

Faktaboks

Uttale
mˈa:stə
Etymologi
engelsk, til magister

En tidlig betydning av master betyr original. For eksempel er mastertape det «originale» lydbåndet som kopiene fremstilles etter. Opprinnelig var ordet en betegnelse for den stensilen eller matrisen som ble brukt til å lage (stensilere, trykke) alle kopiene fra.

Som annetledd i sammensetninger brukes master i betydningen 'ansvarlig', for eksempel quizmaster, gamemaster, webmaster. Tilsvarende om gjenstander betyr master 'maskin, apparat', for eksempel miksmaster.

Innen teknikk brukes master om en sentral del i mekanisk system, som styrer eller er utgangspunkt for en viss prosess, f.eks. i servosystem.

Videre kan master på engelsk bety mester (om håndverkere eller kunstnere), herre eller hersker. For eksempel er the master of the house husets herre. Tidligere ble ordet brukt i høflig tiltale til unge gutter og menn (som ikke var gamle nok for Mr.). Master er også en tittel for den eldste sønnen av en skotsk baron.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg