jomfrufødsel

Hyrdenes tilbedelse. Maleri av Gerard van Honthorst (1622)
.
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Jomfrufødsel betegner at en jente eller kvinne som er jomfru, det vil si som ikke har hatt samleie, likevel føder et barn. Jomfrufødsel er et utbredt motiv i myter og legender i ulike kulturkretser. I kristendommen er det en sentral forestilling at Jesus ble født av jomfruen Maria, som ikke hadde hatt sex med en mann. Befruktningen skjedde ved Den hellige ånds kraft. Jomfrufødselen er et dogme i den katolske kirke og i den ortodokse kirke. Også i islam tror man at Jesus ble født ved jomfrufødsel.

I Det nye testamente omtales jomfrufødselen i Matteusevangeliet (fra kapittel 1, vers 18) og i Lukasevangeliet (fra kapittel 1, vers 26). Den er ikke nevnt i Markusevangeliet, som antas å være det eldste av evangeliene, og i Johannesevangeliet (kapittel 6, vers 42). Heller ikke i Paulusbrevene er jomfrufødselen omtalt. Det er nærliggende å tolke dette som at forestillingen ikke var kjent hos et flertall av de nytestamentlige forfatterne, eller at det ikke hadde betydning for deres forståelse av Jesus. Slektsregistrene i Matteusevangeliet (kapittel 1) og Lukasevangeliet (kapittel 3) forutsetter også at Josef er Jesu far, men er blitt supplert med formuleringer som skal bringe dem i harmoni med jomfrufødselen.

For de første kristne var det viktig at den greske oversettelsen av Det gamle testamentet i Jesaja (kapittel 7, vers 14) har ordet jomfru (den hebraiske tekst bruker ung kvinne). Jomfrufødselen ble tidlig kirkens teologiske forklaring på hvordan Jesus på samme tid kunne være Guds sønn og sant menneske (den apostoliske trosbekjennelse). Læren ble forkastet av jødekristne retninger i antikken og i nyere tid av mange kritiske teologer. I vår tids protestantiske dogmatikk ble læren forsvart av blant andre Karl Barth, mens for eksempel Emil Brunner anså den for historisk og dogmatisk uholdbar.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg