Karl Barth

Faktaboks

Født
10. mai 1886
Død
10. desember 1968

Karl Barth

Karl Barth av /KF-arkiv ※. Gjengitt med tillatelse

Karl Barth var en sveitsisk reformert teolog. Hans hovedverk er Die kirchliche Dogmatik (13 bind, 1932–67, ufullført). Han ble tildelt Sonningprisen i 1963.

Teologisk retning

Barths fortolkning av Romerbrevet fra 1919 har blitt knyttet til det generasjonen som opplevde første verdenskrig hadde gjennomgått. Han la vekt på at alt menneskelig strev – også religionen – står under Guds dom (gresk krisis, derav krise-teologi). Ifølge Barth hadde den liberale kulturoptimismen glemt avstanden mellom menneskene og Gud. Gud taler «loddrett ovenfra» gjennom Jesus Kristus, derfor må all sann teologi baseres på Guds ord og tjene kirken. Det finnes intet tilknytningspunkt i det naturlige menneske; derfor åpner ikke Guds ord noen vei til kunnskap om en overnaturlig virkelighet, men kan bare forstås dialektisk (derav dialektisk teologi), og Guds vilje med menneskets liv og samfunnet kan ikke avleses av den religiøse bevissthet, bare forstås på bakgrunn av evangeliet.

Barths oppgjør med den liberale teologien hadde delvis bakgrunn i den teologiske utviklingen fra Friedrich Schleiermacher av, og delvis i hans interesse for sosialismen og hans kamp mot nazismen. Barth stod bak Barmen-erklæringen i 1934, som skulle forene lutherske og reformerte kristne mot Deutsche Christen og påstanden om at Volkstum (og Hitler) var bærer av guddommelig åpenbaring.

Etter 1945 var Barth på lignende måte mot alle forsøk på å gjøre kristendommen til ideologi i kampen mot kommunismen, men i denne nye fasen brukte han sin eksklusivt kristologiske orientering og talte om Guds menneskelighet som «kilde og norm for all menneskerett og verdighet», slik at han nærmet seg katolsk-thomistisk «analogi»-tenkning. Han avviste Rudolf Bultmanns eksistensialistiske teologi, og kom til å øve sterk innflytelse på den økumeniske tenkningen, ikke minst under og etter andre Vatikankonsil, til tross for sin utvikling i mer radikal spiritualistisk retning, blant annet med forkastelse av barnedåpen.

Barth ga en kort fremstilling av sin teologi i Credo (1935, norsk overs. Den apostoliske tro, 1935).

Bakgrunn

Barth var Prest i Safenwill fra 1911, professor i Göttingen fra 1921, i Münster fra 1925, og i Bonn fra 1930 til avsettelsen i 1935. Etter dette var han professor i sin hjemby Basel til 1962, da han trakk seg tilbake for å gi all sin arbeidskraft til hovedverket Die kirchliche Dogmatik.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Bromiley, Geoffrey William: An introduction to the theology of Karl Barth, c1979, isbn 0-567-29054-9, Finn boken
  • Karl Barth : studies of his theological method, 1979, isbn 0-19-826649-9, Finn boken
  • The Cambridge companion to Karl Barth, 2000 (Cambridge companions to religion), isbn 0-521-58560-0, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg