paulinske brev

Artikkelstart

Paulinske brev er en samling brev i Det nye testamentet som oppgir Paulus som avsender. Samlingen består av tretten brev, men det er omstridt om alle tretten går tilbake på Paulus selv.

Faktaboks

Uttale
paulˈinske brev
Også kjent som
lat. Corpus Paulinum

Til de utvilsomt ekte Paulusbrevene regnes Romerbrevet, Galaterbrevet, de to Korinterbrevene, Filipperbrevet, brevet til Filemon, og første Tessalonikerbrev, som er det eldste. Antagelig er også andre Tessalonikerbrev paulinsk, mens forfatterskapet til Kolosserbrevet og Efeserbrevet diskuteres.

Sterkest er tvilen når det gjelder Pastoralbrevene (første og andre brev til Timoteus og Titusbrevet). Selv de ekte brevene forutsetter at Paulus hadde sekretærhjelp eller medforfattere. I tidlig kristendom ble i tillegg Hebreerbrevet tillagt Paulus.

Betydning

Paulus' brev har hatt grunnleggende betydning for utviklingen av en kristen teologi og etikk. Romerbrevet er det teologiske hoveddokumentet, der han presenterer sin sak for en fremmed menighet, mens Korinterbrevene gir inntrykk av hvordan Paulus gav konkrete råd til en menighet han selv hadde grunnlagt. De fleste brevene har tydelig preg av slike aktuelle foranledninger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg