hageskrinneblom

Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Hageskrinneblom er en flerårig urt i korsblomstfamilien.

Faktaboks

Også kjent som

Arabis caucasica og Arabis alpina ssp. caucasica

Den blir 15–35 centimeter høy og har grågrønne blad og vakre, hvite blomster i mai–juni. Den har vært mye brukt som hageplante og vokser som tuer eller matter. Den reproduserer med frø, og frøene spres passivt.

Arten stammer fra fjellstrøk rundt Middelhavet, i Vest-Asia og Makaronesia. Den er innført som hagestaude, særlig steinbedplante. Den naturaliseres meget lett på grunnlende og i bergvegger. Første innførsler skjedde kanskje på slutten av 1800-tallet, og arten er funnet forvillet og etter hvert effektivt naturalisert fra 1912. Første funn er fra Langesund, men arten ble også tidlig funnet i Oslo-området - ett av kjerneområdene i dag.

Arten har hatt en jevn ekspansjon med omtrent fordobling av forekomsten hvert 20. år. Den fortrenger stedegne arter, både vanlige og mer sjeldne/sårbare, men bare i liten grad. I artsdatabankens svarteliste fra 2012, er arten oppført under kategori svært høy risiko. Hageskrinneblom er meget nært beslektet med fjellskrinneblom. Enkelte forfattere fører dem til samme art. Det er sannsynlig at introgressiv hybridisering kan foregå, og dette er hovedbegrunnelsen for den høye risikokategorien.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg