Høvringstang - Fucus ceranoides
Utseendemessig ligner høvringstang (Fucus ceranoides) på flere nærstående arter. For eksempel er bladene olivenbrune, de har en tydelig definert midtribbe og de forgrener seg også som en gaffel.

Høvringstang er en brunalge i slekten Fucus.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Fucus ceranoides

Høvringstang er en av antagelig sju arter fra bruntangslekten Fucus som forekommer langs norskekysten. Utseendemessig ligner høvringstang på flere nærstående arter. For eksempel er bladene olivenbrune, de har en tydelig definert midtribbe og de forgrener seg også som en gaffel.

I motsetning til de sagtaggete bladrandene hos sagtang, er kantene på høvringstangens blader glatte. De er heller ikke vridd som hos spiraltang. I motsetning til hos blæretang er det ingen luftblærer på bladoverflatene der bladene forgrener seg. Man kan imidlertid ofte legge merke til uregelmessige hevelser mellom midtribben og bladkanten. Disse gir algen oppdrift slik at den kan flyte under vann. Disse hevelsene kan noen ganger forveksles med luftblærer hos små individer av blæretang.

Ser man på slektstreet til Fucus-artene, er det merkbart at høvringstang er nærmest beslektet med blæretang og spiraltang. Arten har også en del til felles med grisetang og sauetang. Disse brunalgene spiller alle en viktig økologisk rolle ved å stabilisere økosystemet i tidevannssonen.

Utbredelse og voksested

Høvringstang har svært begrenset utbredelse. Brunalgen forekommer kun langs østkysten av Nord-Atlanteren. Der vokser arten spredt fra Nord-Norge og Island, via Irland, Storbritannia, Nederland, Helgoland (Tyskland) og Frankrike til Sør-Portugal. Det finnes også usikre rapporter om arten kan være påtruffet på Svalbard.

Langs norskekysten finnes høvringstang fra Rogaland til Vesterålen. Der vokser den på fjell og stein i den midtre delen av tidevannssonen. I motsetning til blæretang, foretrekker høvringstang beskyttede kystområder der ferskvann renner ut fra land, for eksempel nær elvemunninger. Høvringstang har fysiologiske tilpasninger for å kunne overleve i et habitat med lavere saltholdighet enn normalt sjøvann. Faktisk har vitenskapelige studier vist at høvringstang vokser best når saltholdigheten er litt lav.

Høvringstang ser ut til å kunne binde, eller akkumulere, et antall tungmetaller ved lav saltholdighet i sjøvann.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

høvringstang
Fucus ceranoides
Artsdatabanken-ID
107206

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg