Greenwich (by i England)

Greenwich. Det gamle Greenwich-observatoriet med Thames i forgrunnen. Observatoriet er nå museum. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Greenwich er en bykommune (borough) i Storbritannia, England, i grevskapet Kent, en av Londons ytre bydeler, på Themsens søndre bredd, øst for bykjernen. Greenwich hadde 254 557 innbyggere ved folketellingen i 2011 og et areal på 47 kvadratkilometer.

Faktaboks

Uttale
grˈinitʃ

I Greenwich ligger det berømte Old Royal Observatory, resit i 1675 og tegnet av Christopher Wren. I dag er det museum og ble omfattende restaurert i 1993. Selve observatoriet ble 1948–1958 flyttet til Herstmonceux Castle i Sussex. Verdenstiden, GMT (Greenwich Mean Time), angis fortsatt etter null-meridianen som går gjennom Greenwich et par meter nord for observatoriets port, det vil si utgangspunktet for måling av tid og geografisk lengde. Andre severdigheter er den imponerende bygningen The Royal Naval College, opprinnelig oppført som invalidesykehus, av Inigo Jones og Christopher Wren og stod ferdig i 1705. Spisesalen the Painted Hall ble restaurert i 1939 og hører til Wrens ypperste profaninteriører. The Queen's House inneholder fra 1934 the National Maritime Museum, som forteller om Storbritannias sjøhistorie. Ved Greenwich Pier ligger det berømte klipperskipet Cutty Sark i tørrdokk. I Themsen ligger flomvernet Thames Barrier som beskytter store deler av London mot flom, et anlegg som ble satt i drift i 1982.

London Maraton begynner i Greenwich.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg