URL er en standard for angivelse av adresser til ulike ressurser slik som dokumenter. De fleste forbinder URL med ressurser på internett, og nettadresse eller web-adresse er andre vanlige navn. En URL kan også ha mange andre bruksområder, slik som adressering lokalt på en maskin. Et eksempel på en URL er adressen til denne nettsiden: https://snl.no/URL.

Faktaboks

Etymologi
forkortelse for engelsk Uniform Resource Locator
Også kjent som

nettadresse, web-adresse

Oppbygning av URL

En URL er bygget opp av et schema, en autoritet, en sti og eventuelt en spørring. I de fleste tilfeller er schema en protokoll, autoriteten et domenenavn og stien en filsti. Spørringen vil som regel være parametre som gir informasjon til ressursen som det refereres til.

Eksempelet https://snl.no/URL har denne oppbygningen:

  • «http://» angir hvilken kommunikasjonsprotokoll (schema) som skal benyttes. HTTPS (Hyper Text Transfer Protocol Secure) er standardprotokollen for sikker trafikk på internett.
  • «snl.no» angir det unike navnet (domenet) på den aktuelle tjenestemaskinen (autoritet)
  • «URL» viser til et område på denne tjenestemaskinen (sti).

Et eksempel på en URL med spørring er https://www.google.com/search?q=SNL. Spørsmålstegnet skiller her spørringen fra resten av URL-en. I dette tilfellet forteller spørringen q=SNL at ressursen search hos www.google.com skal benytte SNL som verdi til parametret q (query, søkestreng).

URI

Formelt er en URL en undergruppe av det mer generiske URI (Uniform Resource Identifier).

URL og lenke

Det er vanlig i dagligtalen å omtale en URL som en lenke eller link. Dette er imidlertid ikke korrekt, da en lenke er det klikkbare objektet på en nettside som omdirigerer brukerens nettleser til den tilhørende URL-en.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg