Ferromagnetisme, (av ferro-), en vanlig form for magnetisme som forekommer i blant annet jern og som kjennetegnes ved at stoffet fremviser en spontan magnetisering under en gitt temperatur og at det påvirkes sterkt av andre magnetfelt. Ferromagnetiske stoffer karakterisert ved en relativ permeabilitet mye større enn 1, i praksis mellom 1.1 og 106. Ved oppvarming forsvinner den ferromagnetiske egenskap, og stoffet blir paramagnetisk. Den temperatur dette inntreffer ved, kalles stoffets Curie-temperatur (Tc). Ved avkjøling under Curie-temperaturen blir stoffet igjen ferromagnetisk.

Det fysiske opphavet til ferromagnetisme er at majoriteten av elektron-spinn i et materiale retter seg inn langs en felles akse. Dette kommer i sin tur av Coulomb vekselvirkningen mellom elektroner og Pauli-prinsippet for elektroner, som under bestemte omstendigheter favoriserer at spinnene peker i samme retning rent energetisk. Magnetisk dipol-dipol vekselvirkning er en mye svakere effekt som ikke kan gi opphav til noen betydelig verdi for Curie-temperaturen.

Ved romtemperatur er bare tre grunnstoffer ferromagnetiske: jern (Fe), kobolt (Co) og nikkel (Ni). Disse har plass ved siden av hverandre i grunnstoffenes periodesystem og er karakterisert ved at atomenes 3d-skall er delvis fylt med elektroner. Den magnetiske egenskap skyldes disse elektronene. To av de sjeldne jordartsgrunnstoffene, gadolinium (Gd) og dysprosium (Dy), er også svakt ferromagnetiske med Curie-temperatur på henholdsvis 16 °C og −192 °C. For disse stoffene tilskrives magnetismen elektronene i et delvis fylt 4f-skall. Også mange legeringer og kjemiske forbindelser er ferromagnetiske. Enkelte legeringer hvor det ikke inngår noe ferromagnetisk stoff, spesielt noen manganlegeringer, er likevel ferromagnetiske. Se også ferromagnetiske materialer.

Nært beslektet med ferromagnetisme er fenomenene antiferromagnetisme og ferrimagnetisme.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.