Elektronspinn er en intern dreieimpuls til elektroner som har en kvantefysisk opprinnelse.

Et elektron har både elektrisk ladning og kvantemekanisk spinn. Sistnevnte egenskap er nært knyttet til elektronets magnetiske egenskaper.

av Jacob Linder. CC BY SA 3.0

Elektronspinnet kan forenklet visualiseres som at elektronet er en punktpartikkel som roterer rundt sin egen akse og dermed skaper en intern dreieimpuls. Et elektronspinn oppfører seg likevel annerledes enn vanlige rotasjoner. Dette vises blant annet matematisk ved at elektronet må rotere to ganger rundt sin egen akse for å komme tilbake til utgangsposisjonen for elektronspinnet.

Elektronspinnet er karakterisert ved spinnkvantetallet s = ±1/2. Det magnetiske spinnkvantetallet ms beskriver hvilken verdi spinnet har langs en bestemt akse og kan ha verdiene +1/2 og -1/2. Disse verdiene beskrives vanligvis med at man sier at elektronspinnet peker opp eller ned.

Fysikeren Wolfgang Pauli utarbeidet en matematisk og kvantemekanisk beskrivelse av elektronspinnet kort tid etter at han i 1924 la frem idéen om eksistensen til spinnet.

Elektronspinnet er en sentral komponent i feltet spinntronikk. Her er målet å benytte seg av spinn til å lagre og transportere informasjon innen for eksempel data- og kommunikasjonsteknologi.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.