Elektronspinn er en intern dreieimpuls til elektroner som har en kvantefysisk opprinnelse.

Beskrivelse

Et elektron har både elektrisk ladning og kvantemekanisk spinn. Sistnevnte egenskap er nært knyttet til elektronets magnetiske egenskaper.

Elektronspinnet kan forenklet visualiseres som at elektronet er en punktpartikkel som roterer rundt sin egen akse og dermed skaper en intern dreieimpuls. Et elektronspinn oppfører seg likevel annerledes enn vanlige rotasjoner. Dette vises blant annet matematisk ved at elektronet må rotere to ganger rundt sin egen akse for å komme tilbake til utgangsposisjonen for elektronspinnet.

Elektronspinnet er karakterisert ved spinnkvantetallet s = ±1/2. Det magnetiske spinnkvantetallet ms beskriver hvilken verdi spinnet har langs en bestemt akse og kan ha verdiene +1/2 og -1/2. Disse verdiene beskrives vanligvis med at man sier at elektronspinnet peker opp eller ned.

Historikk

Fysikeren Wolfgang Pauli utarbeidet en matematisk og kvantemekanisk beskrivelse av elektronspinnet kort tid etter at han i 1924 la frem idéen om eksistensen til spinnet.

Anvendelse

Elektronspinnet er en sentral komponent i feltet spinntronikk. Her er målet å benytte seg av spinn til å lagre og transportere informasjon innen for eksempel data- og kommunikasjonsteknologi. En vesentlig fordel med spinntronikk i forhold til elektronikk er at minnefunksjonalitet i spinntronikk ikke krever strøm, siden magnetiske momenter ikke trenger elektrisitet for å bevare sine retninger (som representerer dataen som skal lagres).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg