Dysprosium (forstørret)

Dysprosium er et grunnstoff som er et sølvglinsende metall og så mykt at det enkelt kan skjæres med kniv. Det har atomnummer 66, atomsymbol Dy og tilhører lantanoidene.

Faktaboks

Uttale
dysprˈosium
Engelsk navn
dysprosium

Egenskaper

Dysprosium smelter ved 1412 °C og absorberer nøytroner lett. Ved temperaturer under −168 °C er det ferromagnetisk, og ved meget lave temperaturer supraledende. Dysprosium oksiderer kun meget sakte i luft ved romtemperatur og er lett løselig i mineralsyrer.

Forekomst

Dysprosium er sjeldent i naturen. Det finnes i mineraler sammen med andre lantanoider som monazitt og bastnäsitt.

Fremstilling

Dysprosium skilles ut ved ionebytter- eller ekstraksjonsmetoder. Rent metall fås ved reduksjon av trifluoridet med alkalimetaller eller jordalkalimetaller, som for eksempel kalsium. Dysprosium dannes også som fisjonsprodukt i kjernereaktorer.

Bruk

Dysprosium har få anvendelsesområder. Det høye smeltepunktet og evnen til å absorbere nøytroner gjør at det har vært brukt som legeringsmetall i deler til kjernekraftverk. Metallet benyttes noe innen laserteknikk og som katalysator i petrokjemisk industri.

Fysiologiske egenskaper

Metallisk dysprosium og dysprosiumforbindelser har ingen nevneverdige skadevirkninger.

Historie

Dysprosium ble oppdaget i 1886 av Paul-Émile Lecoq de Boisbaudran i Paris da han analyserte et mineral fra Ytterby utenfor Stockholm. Han klarte imidlertid ikke å isolere metallet, som opptrådte sammen med holmium og andre lantanoider. Det nye grunnstoffet fikk derfor navnet dysprosium, som kommer fra gresk dyspros-, møysommelig, vanskelig, fordi det var så vanskelig å isolere. I 1906 fremstilte franskmannen Georges Urbain relativt rent dysprosium for første gang.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

dysprosium
Smeltepunkt
1412 °C
Kokepunkt
2562 °C
Massetetthet
8,55 g/cm³
Elektronkonfigurasjon
[Xe]4f¹⁰6s²

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg