Gadolinium
images-of-elements.com.
Lisens: CC BY 3.0

Gadolinium er et grunnstoff med atomsymbol Gd og atomnummer 64. I ren form er det et sølvhvitt metall. Gadolinium tilhører lantanoidene i periodesystemet.

Faktaboks

Uttale
gadolˈinium
Engelsk navn
gadolinium

Forekomst

Gadolinium finnes i mineralene monazitt og bastnäsitt. Det skilles fra de andre lantanoidene ved ionebyttings- og væskeekstraksjonsmetoder.

Kjemiske egenskaper

Gadolinium er et elektropositivt, treverdig grunnstoff (oksidasjonstall III). Oksidet, med kjemisk formel Gd2O3, er hvitt og basisk. Vannløsninger av gadoliniumsalter er fargeløse.

Metallet er sølvhvitt og duktilt, svært uedelt og korroderer raskt i fuktig luft. Gadolinium er ferromagnetisk ved temperaturer under 16 °C.

Fremstilling

Metallet fremstilles ved reduksjon av vannfritt gadoliniumfluorid med kalsium.

Bruk

Grunnstoffet har høyt nøytroninnfangningstverrsnitt og brukes i noen grad i kontrollstaver i kjernereaktorer og som nøytronabsorpsjonsmateriale.

Kompleksforbindelser av gadolinium, gadodiamid, brukes som kontrastmiddel i MR-undersøkelser.

Historie

Gadoliniumoksid ble oppdaget i 1880 av den sveitsiske kjemikeren Jean-Charles Galissard de Marignac, som isolerte det fra mineralet gadolinitt-(Y). Grunnstoffet er oppkalt etter den finske kjemikeren Johan Gadolin.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

gadolinium
Smeltepunkt
1312 °C
Kokepunkt
3265 °C
Massetetthet
7,9004 g/cm³
Elektronkonfigurasjon
[Xe]4f⁷5d¹6s²

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg