Elektriske krefter er krefter mellom ladde partikler eller legemer. Kraften mellom ladninger med samme fortegn er frastøtende. Kraften mellom ladninger med motsatt fortegn er tiltrekkende.

Elektriske krefter har stor betydning i dagliglivet. For eksempel er molekylkrefter som holder faste legemer sammen, elektriske krefter mellom molekylene legemet er bygget opp av.

Hvis ladningene er ujevnt fordelt i to nøytrale legemer vil det likevel virke elektriske krefter mellom legemene. Molekylkreftene er et eksempel på dette. Molekylene er nøytrale, men ladningen er ulikt fordelt. 

En ladd partikkel sies å omgi seg med et elektrisk felt. Hvis en ladd partikkel befinner seg i et elektrisk felt, vil den påvirkes av en elektrisk kraft. Dersom ingen andre krefter virker på den vil den da akselereres. Dette kan utnyttes i partikkelakseleratorer.

Kraftloven som beskriver den elektriske kraften mellom to ladde partikler ble funnet av Charles-Augustine Coulomb i 1785 og kalles derfor Coulombs lov. Den sier at den elektriske kraften mellom to ladde partikler er proporsjonal med produktet av ladningene deres og omvendt proporsjonal med kvadratet av avstanden mellom dem. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.