elektriske krefter

Artikkelstart

Elektriske krefter er krefter mellom ladde partikler eller legemer. Kraften mellom ladninger med samme fortegn er frastøtende, og kraften mellom ladninger med motsatt fortegn er tiltrekkende.

Betydning

Elektriske krefter har stor betydning i dagliglivet. Molekylkreftene som holder faste legemer sammen, er for eksempel elektriske krefter mellom molekylene legemet er bygget opp av.

Hvis ladningene er ujevnt fordelt i to nøytrale legemer, vil det likevel virke elektriske krefter mellom legemene. Molekylkreftene er et eksempel på dette. Molekylene er nøytrale, men ladningen er ulikt fordelt.

En ladd partikkel sies å omgi seg med et elektrisk felt. Hvis en ladd partikkel befinner seg i et elektrisk felt, vil den påvirkes av en elektrisk kraft. Dersom ingen andre krefter virker på den, vil den da akselereres. Dette kan utnyttes i partikkelakseleratorer.

Den elektriske kraften, eller mer generelt den elektromagnetiske kraften, er en av de fundamentale kreftene i naturen. Den elektriske kraften er en sterk kraft (se også statisk elektrisitet og Coulombs lov).

Coulombs lov

Coulombs lov er en kraftlov som beskriver den elektriske kraften mellom to ladde partikler ble funnet av Charles-Augustine Coulomb i 1785. Den sier at den elektriske kraften mellom to ladde partikler er proporsjonal med produktet av ladningene deres og omvendt proporsjonal med kvadratet av avstanden mellom dem.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg