rosenkorsbevegelsen

Rosenkorsbevegelsen, også kjent som rosenkreuzerne, er en samlebetegnelse for ulike organisasjoner som hevder å gå tilbake til Christian Rosenkreuz (1378–1484?), men som synes å ha oppstått i Böhmen tidlig på 1600-tallet. En betydelig forfatter var engelskmannen Robert Fludd (1574–1637).

Bevegelsen fungerer som en hemmelig orden, der innholdet er en esoterisk forståelse av kristendommen formidlet i bilder blant annet fra kabbala og alkymi. Denne kunnskapen blir overlevert gjennom en serie graderte innvielser. Det legges vekt på å utvikle menneskets bevissthet og å oppnå harmoni med kosmos. Blant andre læresetninger er reinkarnasjon og sjelens udødelighet.

I sin moderne form ble rosenkorsbevegelsen stiftet i Storbritannia av Robert W. Little (død 1878) og i USA tidlig på 1900-tallet (AMORC, Ancient Mystical Order Rosae Crucis og The Society of Rosicrucians). AMORC i Norge er fra 1976 underlagt Den Skandinaviske Storlosjen med hovedsete i Göteborg.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Terje Vintervold

«Rosenkorsbevegelsen» – Hva er det? Jeg har ikke sett det begrepet brukt noe annet sted enn her. Jeg hadde vært med om det hadde stått «Rosenkors-tradisjonen» (eller ofte forkortet: «RC-tradisjonen»). På engelsk er ofte brukt «Rosicucianism».«Som hevder å gå tilbake til Christian Rosenkreutz»: Dette er i alle fall ikke riktig for Rosenkorsordenen A.M.O.R.C. sin del.Her anser man "Chr Rosenkreutz" for å være en oppdiktet person, som i seg selv står for noe symbolsk. Det som går igjen blatn "Rosenkorsere", er selvsagt Rosenkors-symbolet (i noe ulike utgaver, Rosenkorsordenen A.M.O.R.C. har sin, andre RC-sammenslutninger har sin). De fleste hevder å være bærere av en tradisjon som går tilbake til det gamle Egypt, og kabbala og alkymi er sentrale inspirasjonskilder.Jeg viser til en ganske grei forklaring i http://encyclopedia2.thefreedictionary.com/RosicruciansTakk.Terje Vintervold, Medlem av Rosenkorsordenen A.M.O.R.C.

skrev Joachim Svela

Artikkelen er misvisende, og blander den opprinnelige rosicrucianismen fra 1614 med AMORC som er en moderne institusjon.Akademiske forskere som Gilles har påvist at det første rosenkreuzer-manifestet (Fama Fraternitatis) ble skrevet av Johan Valentin Andrea i 1610.I 1614 ble det andre manifestet utgitt (Confessio Fraternitatis), og disse utgjør 1600-tallets almennforståelse for hva 'rosenkorsbevegelsen' var.Dette var en pietistisk, reformatorisk mystisk bevegelse. Reinkarnasjon var ikke en del av denne bevegelsen ideologiske grunnlag, og er lære fra A.M.O.R.C og Harvey Spencer Lewis' egne tanker som burde fjernes fra denne artikkelen og overføres til AMORC-artikkelen.Geir Vinje er en god ressurs for dette.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg