Metallisk holmium
images-of-elements.com.
Lisens: CC BY 3.0

Holmium er et grunnstoff som har atomnummer 67 og atomsymbol Ho. Det er et metall og tilhører lantanoidene i periodesystemet.

Faktaboks

Uttale
hˈolmium
Etymologi
av latin Holmia, Stockholm
Engelsk navn
holmium

Forekomst

Naturlig holmium består utelukkende av isotopen \(\ce{^165_67Ho}\). Holmium forekommer i små mengder i forskjellige yttriumrike mineraler og i apatitt og monazitt. Det er gjennomsnittlig 1 ppm holmium i jordskorpen. Holmium skilles fra de andre lantanoidene ved ionebyttingsmetoder og væske–væske-ekstraksjon.

Egenskaper

Holmium er mykt og sølvglinsende og oksideres bare langsomt i tørr luft ved romtemperatur, men det oksiderer raskt i fuktig luft og ved høye temperaturer. Metallet er svært uedelt. Det kan fremstilles ved å behandle holmiumfluorid med metallisk kalsium, som vist i følgende reaksjonsligning:

2HoF3(s) + 3Ca(l) = 3CaF2 (s) + 2Ho(s)

Det blir antiferromagnetisk under 132 K og ferromagnetisk under 19 K.

I kjemiske forbindelser er holmium treverdig (oksidasjonstall +III). Saltene er for det meste gulfargede. I vannløsninger er de brungule. Holmiumoksid, med kjemisk formel Ho2O3, er et basisk oksid.

Bruk

Holmium absorberer frie nøytroner og brukes derfor i kjernereaktorer for å holde dem under kontroll.

Legeringer av holmium brukes også i noen typer magneter.

Historie

Grunnstoffet ble første gang påvist spektralanalytisk i 1878 av den sveitsiske fysikeren J. L. Soret og kjemikeren M. Delafontaine. Uavhengig av dem påviste den svenske kjemikeren Per Teodor Cleve holmium i 1879. Det har navn etter byen Stockholm.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

holmium
Smeltepunkt
1474 °C
Kokepunkt
2695 °C
Massetetthet
8,795 g/cm³
Elektronkonfigurasjon
[Xe]4f¹¹6s²

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg